Nincs döntés, de napirenden van a kerítésépítés az ukrán-magyar határon

agrarszektor.hu
Folytatja a vizsgálatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal azzal kapcsolatban, van-e lehetőség vadkerítés felállítására az ukrán-magyar határon az afrikai sertéspestis magyarországi bejutásának megakadályozása érdekében. Korábban elektromos és úgynevezett szagkerítés megépítési lehetősége merült fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Továbbra is vizsgálja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal egy vadkerítés építési lehetőségét az ukrán-magyar határon - közölte az agrárszektor.hu-val a kormányhivatal. Nemrég a sertéstermelők vetették fel, hogy a kerítéssel távol lehetne tartani az afrikai sertéspestis vírusát terjesztő vaddisznókat. A rövid távú - 2018 februárjáig szóló - tervekben nem szerepel kerítés felállítása, de a megépítés lehetősége folyamatosan napirenden van, így a kormányhivatal tájékoztatása szerint akár olyan döntés is születhet, amely a műszaki határzár megépítését irányozza majd elő. Korábban elektromos és szagkerítés létesítésének lehetősége merült fel.

A betegség vírusa fertőzött vaddisznókkal, fertőzött házisertések illegális szállításával, illetve ezekből készült húskészítményekkel kerülhet Magyarországra. Ukrajnából - ahol már többször is kimutatták a sertéspestist nem csak vaddisznókban, hanem haszonállatokban is - húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos. A hatóságok ettől függetlenül rendszeresen találnak ilyen termékeket a határátkelők poggyászellenőrzésein.

Az ukrán határ mentén található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekre és vadgazdálkodási egységekre több szigorítást terjesztettek ki. Ilyen például a vaddisznóhullák szervezett keresése, a megtalált vaddisznók hullájának ártalmatlanítása, a vaddisznó kocák, illetve egy év alatti vaddisznók fokozott kilövése, a zsigerek ártalmatlanítása és a vaddisznóetetések korlátozása. A kormányhivatal szerint a járványhelyzet függvényében az ukrán határnál további intézkedéseket is életbe léptethetnek.

Ágazati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, ha a vírus nálunk is megjelenne. Egyes becslések szerint a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30-35 százaléka is eladhatatlanná válna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?