Gigászi állatok segítenek a nádas visszaszorításában

agrarszektor.hu
Húsz bivaly segít a faluba is benyúló, egyre terjeszkedő nádas visszaszorításában Bakson. Az állatok segítségére azért van szükség, mert a nádas már tűzvédelmi szempontból is problémákat okozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bakson, a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években. Ez tűzvédelmi szempontból is aggályos, továbbá kiváló rejtekhelyet jelentett a rókáknak. A problémák megoldására a KNPI a tél végén lezúzatta a nádas nagy részét, kivéve ott, ahová a mélyebb víz miatt a gép nem tudott bejutni. Ez azonban még nem jelentett végleges megoldást - mondta Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területkezelési igazgatóhelyettese.

A fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepről érkezett húsz bivallyal a nádas gyérítését és folyamatos karbantartását látják el, emellett vizes élőhely-helyreállítást is végeznek a húsz hektáros területen. A holtág partját rövid füvű legelővé, a nádas egy részét nyílt vizes területté teszik, ahol ennek következtében várható az egykori madárvilág részbeni visszatelepülése is - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A baksi önkormányzat a hosszútávon is fenntartható megoldás érdekében egy bivalykarámot építtet. Az állatok védelmét a nemzeti parktól kapott villanypásztorral végzik, ellátásuk egy gulyás feladata.

A Kiskunsági Nemzeti Park több helyen is folytat élőhelykezelést bivallyal. A pusztaszeri Vesszős-széken egy teljesen benádasodott szikes tavat sikerült helyreállítani és nyílt vízű, madarakban gazdag élőhellyé alakítani az állatokkal az elmúlt években.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

Támogatott tartalom

Fagykár után (x)

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 30. 16:02