Gödöllő a szakmának képez

Agrárszektor
A magyar agrárképzés élvonalában jeleskedő gödöllői Szent István Egyezem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara először rendezte meg a Kerekasztal a szakmai gyakorlatról névre keresztelt rendezvényét, melynek célja az volt, hogy az agrárium várományos értelmiségeként kikerülő hallgatók, olyan szakmai felkészítést és alapot kapjanak az alapképzésben (BSc) kötelező féléves gyakorlaton, mellyel a későbbiekben könnyebben és felkészültebben tudnak elhelyezkedni az agrárszektorban. Ezen rendezvényen lapunk is jelen volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A konferencia a Szent István Egyetem (SZIE) Földszinti Rektori Dísztermében került megrendezésre. A Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar (MKK) alapképzései közül az állattenyésztő mérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a kertészmérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a természetvédelmi mérnöki és a vadgazda mérnöki szakok jelentek meg a fórumon. Minden szak vendégként hívott egy felső vezetőt valamely olyan cégtől, ahova a szak több hallgatót is szokott küldeni az adott szemeszterben. A rendezvényen részt vett Dr. Ángyán József, a kar professzora, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

A megnyitó

A rendezvényt Dr. Csányi Sándor egyetemi tanár, a kar dékánja nyitotta meg reggel 10-kor, köszöntve a cégvezetőket, a megjelent tanárokat és azokat, akik érdeklődtek eme hasznos rendezvény iránt. Eztán előadást tartott a gyakorlat feltételeiről és fontosságáról. Beszédében kiemelte, hogy a gyakorlati félévet a hallgatók főként termelő üzemekben hallgatják le, de előfordul, hogy államigazgatási vagy egyéb intézmények is fogadhatják őket. Elmondta, hogy nagy problémát szokott okozni a távolság, mivel a hallgatók olykor messzire kerülnek lakhelyüktől és így az albérlet, illetve a szállás költségek miatt inkább más gyakorlati helyet keresnek.


Dr. Csányi Sándor

A gyakorlati helyeket a hallgatók egy listáról választhatják ki, mely cégek tevékenységét az egyetem megvizsgálta, és alkalmasnak találta a képzés szintű gyakorlat lehallgatására, természetesen ezen kívül is választhatnak a tanulók vállalatokat, de azt először tevékenységében az intézmény megvizsgálja, és ha megfelelőnek tartja, akkor a hallgatók ott is kitölthetik kötelező idejüket.

A dékán urat Aranyos Lajos mestertanár követte, aki a kar gyakorlati képzésért felelős hivatalt vezeti. A tanár úr a gyakorlattal kapcsolatban tapasztalatait ismertette, mivel a program céljai között szerepelt, hogy ezeket együttesen megvitassák a jelenlévők.

Elmondta, hogy a törvény szerint az egyetem hallgatói mindenképpen külső gyakorlati helyeket kell, hogy válasszanak, de ez a szakma szempontjából is nagyon jó döntés, mivel így tudják a hallgatók testközelből érzékelni az agrár cégek vezetésével járó problémákat, így munkalehetőségekhez is könnyebben jutnak a végzett mérnökök. Elmondta, hogy az intézmény nem kéri a fogadó cégektől, hogy a gyakorlat alatt fizetést adjanak a hallgatóknak, mivel így több vállalkozás is visszautasítaná a felkérést. Szintén megemlítette a lakhatás problémáját, mely miatt több cég is lekényszerült a választható gyakorlati helyek listájáról.

Elmondta, hogy nem kell az esetleges adózási problémáktól tartani, hiszen a diákigazolvány és a fogadó nyilatkozat egyértelműen igazolja a munkaadás legalitását. Hozzátette, hogy "praxisban lehet megtanulni legjobban a praxist", tehát az igazi végzett diáknak nem csak lexikális, de tapasztalati tudásra is nagyon nagy szüksége van, talán még nagyobb súlyban is.

A kar mestertanára elmondta, hogy a cégek hozzáállása nagyon pozitív a gyakorlattal szemben, szívesen fogadnak hallgatókat és szakmailag is magas szintű képzésben részesítik őket, ehhez hozzátette, hogy a visszajelzések szerint a hallgatók hozzáállása is példás, mivel lelkesen és szorgalmasan végzik el a rájuk bízott feladatokat.

"Összefogás a gyakorlat és az oktatás között" szakonkénti vélemények

Eztán következett a konferencia egyik leglényegesebb része, melyben a szakvezetők és a megjelent cégek képviselői osztották meg tapasztalataikat a jelenlévőkkel.

A sort Horvainé Dr. Szabó Mária egyetemi docens kezdte, aki az állattenyésztő mérnöki szak gyakorlati képzésének vezetője. Röviden ismertette a fent említett szakot, majd átadta a szót Lóczi Miklósnak, a Jászapáti 2000 Mg ZRt. elnök-vezérigazgatójának, aki elmondta, hogy maga is Gödöllőn végzett és ma egy 4500 hektár szántóval gazdálkodó cégcsoport felső vezetője. Elmondta, hogy telepükön sertést, pulykát, juhot és szarvasmarhát is tenyésztenek. A cégnél 600 dolgozóból 50 diplomás vezető van, akik nagy része 25 és 30 év közötti, elmondta, hogy ezért is nagyon fontos a diplomás mérnökök minél szélesebb körű képzése, mivel belőlük válnak a vezetők. Hozzátette, hogy az egyetemeknek viszont mindenképp rá kell nevelniük ezeket az embereket az emberismeretre, hiszen az alkalmazottak irányítását is meg kell tanulni.

Őt követte Dr. Vetési Margit egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes, a mezőgazdasági mérnöki szak vezetője, aki kiemelte, hogy nem engedik, hogy hallgatóik saját családi vállalkozásukban töltsék le a kötelező 14 hetet, de ettől függetlenül főleg más családi vállalkozásokba kerülhetnek. Elmondta, hogy eddigi tapasztalatai és a kapott visszajelzések egyaránt nagyon kedvezőek.

Eztán kapta meg a szót Molnár István az Agrár-Béta MG. Kft ügyvezetője, a SZIE címzetes egyetemi docense. Felvázolta cége jellemzőit, melyben komoly figyelmet keltett fel az a tény, hogy 2252 hektárjuknak átlag aranykorona értéke 41,1-es. Folytatta azzal, hogy ugyan növénytermesztéssel foglalkoznak, de nem a "klasszikus" fajtákkal, mind inkább gyógyászati célokra előállított kukoricával, búza vetőmag előállítással és energiafűz termeléssel, ez utóbbi azért fontos, mert a cég tervei között szerepel a zöld energiára való teljes átállás. Idén májusban indult be biogáz üzemük, és épül bioetanol valamint biomassza erőművük is.

Elmondta, hogy a tudásba befektetni lassan megtérülő, de biztosan hasznot hozó tevékenység, mivel diplomás agrármérnökre mindig szükség lesz egy nagyobb Mg. üzem csapatában, emellett pedig nem szabad elhanyagolni a továbbképzést sem, semmilyen munkakörben. Véleménye szerint a gyakornokok esetében nagyon fontos a döntéshozásra való ránevelés, mivel a vezető beosztásban is ez lesz a feladatuk, ez csak felkészültséggel és önbizalommal lehetséges.

Kitért arra, hogy a lakhatási problémát egy a külön gyakornokok számára épített szállással oldották meg, melyben külön szoba és megfelelő körülmények várják a hallgatókat.

A kertészmérnöki szakot Dimény Judit szakvezető professzor asszony ismertette, aki a kar előző dékánja volt. Elmondta, hogy a kertész gyakornokok esetében rengeteg energiát fektettek abba, hogy nemzetközi szinten szélesítsék ki a végzősök lehetőségeit.

Őt követte Ledó Ferenc a SZIE címzetes egyetemi docense, a Délalföld Kertész TÉSZ ügyvezető igazgatója. Az ő véleménye is nagyon pozitív a gyakorlattal kapcsolatban, és hozzátette, hogy véleménye szerint a finanszírozás szempontjából legoptimálisabb megoldás, ha a hallgató saját otthona környékén helyezkedik el.

A konferencia hasonlóan folytatódott, a környezetgazdálkodási agrármérnök szakot Ónódi Gábor egyetemi docens, a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Igazgatója, a szak vezetője ismertette, majd Pálfi Brigitta, a kar volt hallgatója, a Biokontroll Hungária Nonprofit Közhasznú Kft. képviseletében mondta el, a többi felszólalóhoz hasonló véleményét, kiemelte, hogy gyakorlatosaikat a végzés után nagy százalékban a cég állományba is veszi.

Ezt egy rövid kávé szünet követte, majd Dr. Turcsányi Gábor egyetemi docens, a szak vezetőjeként ismertette a Természetvédelmi mérnöki képzés fontosságait. Elmondta, hogy a legtöbb hallgatójuk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban találja meg a helyét, és át is adta a szót az intézmény igazgatósági vezetőjének, Füri Andrásnak, aki elmondta, hogy náluk a hallgató a kétkezi munkától az adminisztrációig, minden tevékenységi területet megismer, és kiemelten jónak és fontosnak tartja a tanulni vágyók nagyon pozitív hozzáállását és szorgalmát.

Végül, de nem utolsó sorban a Vadgazda mérnöki szak ismertetése következett, Dr. Csányi Sándor dékán úr tolmácsolásában, aki a szak vezetője. Elmondta, hogy a vadgazda mérnöknek készülők részére általában a listán szereplő, kipróbált gyakorlati helyeket szokták engedélyezni, de volt már példa ennek az ellenkezőjére is.

Rövid ismertetője után átadta a szót Farkas Sándornak, a kar volt a hallgatójának, aki most az Abádszalóki Hubertus Vadásztársaság gazdasági vezetője. Farkas Sándor elmondta, hogy a cég fácántenyésztéssel és értékesítéssel is foglalkozik, és nagyon fontosnak tartja a vadász életszemlélet pontos ismertetését a jövő generációjával. A gyakorlattal kapcsolatos véleménye és tapasztalatai nem tértek el az előtte felszólalóktól.

Őt követte Paksi András tanszéki mérnök, a Kertészeti Technológiai Intézet munkatársa, aki a külföldi gyakorlattal kapcsolatos élményiről beszélt, majd utána a kar azon MSc-s hallgatói szólaltak fel, akik már túl vannak a gyakorlati féléven. Ők elmondták, hogy a gyakorlat rengeteget segített a szakmai képzettségük fejlesztésében és a képzés egyik legfontosabb részének tartják.

A vita

Dékán úr ezután röviden összefoglalta a hallottakat, majd vitára bocsájtotta azokat. A vitán a hallgatóság kérdéseire válaszolhattak a beszélők, a leírt problémákra pedig igyekeznek jó megoldásokat találni a jövőben.

Az avatás

A rendezvény egyik záró programja volt a "Tudós Tanáraink" emléktáblájának avatása, melyet egy rövid rektori és egy hosszabb dékáni beszédet követően a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai és a kar hallgatóinak képviselői megkoszorúztak. A rendezvény ezen részén részt vettek az ünnepelt tudós tanárok hozzátartozói és az egyetem munkatársainak nagy része.

Mint egy zárásként a vendégek jóllakhattak a kar jóvoltából rendezett állófogadáson, és kötetlen beszélgetésben fejthették ki véleményüket a rendezvényről, egy biztos, a konferenciából kiderült, hogy az MKK méltó a rendezvény jelmondatára, mely szerint:

"GÖDÖLLŐ A SZAKMÁNAK KÉPEZ".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06