Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

agrarszektor.hu
A hazai munkaerőpiacon tömegével jelenhetnek meg a közeljövőben vendégmunkások, különösen a fülöp-szigeteki munkavállalók. Mint ismert, a mezőgazdaság már régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetésért tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Magyarországon a munkaerőhiány miatt fel kell készülni arra, hogy a következő éveken egyre nagyobb létszámban jelennek meg a munkaerőpiacon eddig ismeretlen kultúrájú vendégmunkások. Persze eddig is jelen voltak, hiszen egy ideje már 100 ezer fő körül alakul a számuk, annyiban azonban meg fog változni a helyzet, hogy már nem csak a szomszédos országokból, hanem jóval távolabbról is érkezhetnek. November elsejével új kritériumok szerint szabályozza a kormány a külföldi vendégmunkások hazai alkalmazását. Eszerint az állam a jövőben évente fogja meghatározni egy kvóta alapján, bizonyos foglalkozási formákban, hogy mennyi harmadik országbeli állampolgár vállalhat munkát - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elveszik tőlünk a munkát a vendégmunkások?

A hiedelmekkel ellentétben a vendégmunkások alkalmazásása egyáltalán nem olcsó, hiszen nemcsak az adminisztratív terheket kell viselniük a cégeknek, hanem szállás- és étkezési lehetőséget is kell biztosítani a számukra. Arról nem beszélve, hogy nem tudnak olyan formában munkahelyet váltani, mint a magyarok, akik bármikor odébb állhatnak, tehát a foglalkoztatásuk rengeteg kötöttséggel jár. Emiatt egyébként 30 százalékkal drágább egy harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatása, tehát a munkaadónak is az az érdeke, hogy elsősorban a magyar piacról vonjon be munkaerőt.

Mi a helyzet a mezőgazdasággal?

A mezőgazdaság régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetés miatt tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. A korábban például Romániából, jellemzően Erdélyből érkező idénymunkások hasonló okok miatt az elmúlt években már szintén kisebb számban kerestek munkát magyar agrár- és élelmiszeripari cégeknél. Ebben a helyzetben fordult több cég az ázsiai vendégmunkások felé

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bérköltségeken kívül a szakértelem és az állatok tisztelete, szeretete is nagyon meghatározó, ezek alapján dönthető el, hogy mely ágazatokba, honnan érkezzenek vendégmunkások. Nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt például a tehenészetekben jelentek meg indiai munkavállalók, illetve, hogy a baromfiszektorban is szinte általánossá vált az ázsiai dolgozók alkalmazása. Az idei szüretnél pedig kulcskérdés lesz, hogyan sikerül a munkaerőtoborzás és, hogy lesz-e elég ember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?