Óriási beruházás Nagyigmándon: 750 millióból fejlesztett a nagy vetőmagos cég

Óriási beruházás Nagyigmándon: 750 millióból fejlesztett a nagy vetőmagos cég

agrarszektor.hu
Magyarország a világ tíz legnagyobb vetőmag előállító országa között van - hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bayer Hungaria Kft. nagyigmándi vetőmagüzemének új automata csomagoló gépsorának csütörtöki átadóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt elmondta, hogy a magyar vetőmag ágazat tavaly 350 ezer tonnányi vetőmagot állított elő, amely fele-fele arányban jutott el a hazai és a külföldi piacokra. Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt években erősödött az a trend, miszerint az élelmiszer-ellátásban önellátóvá kell válni, és az ehhez szükséges folyamatokat fel kell gyorsítani. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt az ellátási láncok megszakadtak, ami rámutatott, hogy az önellátásra való átállás elengedhetetlen. Feldman Zsolt kiemelte, hogy a vetőmag előállítás erős, nagy tradíciókkal rendelkező ágazat Magyarország mezőgazdaságában, márpedig a minőségi vetőmaghoz való hozzáférés eldönti, hogyan tud teljesíteni az adott ország agráriuma.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára úgy vélte, hogy a Bayer legújabb magyarországi fejlesztése közös sikere a magyaroknak és a németeknek és megmutatja azt is, hogy a cég elkötelezett a fejlődés és a hosszútávú magyarországi jelenlét mellett. Mint mondta, az elmúlt időszak megmutatta, hogy a technológiai fejlődés, a digitalizáció kiemelten fontossá vált, ez a beruházás pedig éppen ezeken a területeken valósult meg, s ezzel tökéletesen illeszkedik a magyar iparstratégiába.

Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa kiemelte: a térségben jelenlévő tudás biztos alapot ad ahhoz, hogy nehéz időkben is jól teljesítsen a helyi gazdaság, Komárom-Esztergom vármegye a tudás révén képes lehet megteremteni a hátteret az újabb fellendüléshez. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke közölte, hogy Magyarország a vetőmag szaporító területet tekintve az európai rangsor hetedik helyén áll 110-130 ezer hektárral, miközben a vetőmag kereskedelmet éves szinten mintegy 180-200 milliárd forintos forgalom jellemzi. Az értékesítés háromnegyedét a kukorica, a napraforgó és az őszi káposztarepce forgalma adja - fűzte hozzá.

Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt öt évben 8,2 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg Magyarországon, ebből csak tavaly 1,9 millió eurót k+f+i célokra fordítottak, aminek középpontjában a fenntartható gazdálkodás volt. A most átadott, teljesen automata vetőmag-csomagoló gépsorra 750 millió forintot fordított a Bayer - közölte. Jelezte, hogy vetőmagjaik 30%-a a magyar, 70%-a a közép- és kelet-európai piacokra kerül. A nyilvános cégadatok szerint a több mint 400 főt foglalkoztató Bayer Hungária Kft. a 2022-es üzleti évben 94,8 milliárd forintos árbevétel mellett 4,8 milliárdos nyereséget ért el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58