Durván elszálltak az árak: ennyit kell fizetni a tűzifáért Magyarországon

Durván elszálltak az árak: ennyit kell fizetni a tűzifáért Magyarországon

agrarszektor.hu
A tűzifakereskedők szerint konganak a tüzépek, alig vannak vásárlók. Egyes szakemberek beszámolója alapján a forgalmuk csaknem 60 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest. A kereslet hiányának pedig egy oka van, ami nem más, mint az, hogy idén brutálisan elszálltak a tűzifaárak. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Begovácz Zoltán magánerdész szerint a probléma majd szeptember közepén gyűrűzőik, amikor sokan a legutolsó pillanatban akarnak tüzelőt vásárolni.

Abban a pillanatban, ahogy bejön a hideg idő, olyan mértékű lesz a felvásárlás, hogy készlethiány lesz. Azt nem tudjuk, hogy az állami árak, hogyan alakulnak majd, azt hallottuk, hogy 45 ezer forint körül lesz a standard ára

- mondta az ATV Híradónak Begovácz Zoltán erdész.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik kereskedő szerint az elmúlt évek forgalmának az egyharmadát sem érik el. Mivel nagykereskedő és tüzéptelepeket szolgál ki, ott is ugyanez a tendencia. Kiemelte, a fa kellene, de túlzó az ára jelen pillanatban. Egy debreceni tüzépen most két fajta fát tartanak: akácot és tölgyet. Az előbbinek 7000 forint, az utóbbinak pedig 6500 forint a mázsája. Ennek ellenére itt is visszaesés mutatkozik a keresletben. Mindemellett sokan kivárnak, hogy az árak mennek-e lejjebb vagy épp feljebb. Veres Gábor üzletvezető elmondta, akinek van pénze, az beraktároz, akinek nincs sok pénze, azok szépen, lassan "csipegetnek". A kereskedők tudomása szerint van olyan faárus aki akár 100 ezer forintot is elkért egy erdei köbméterért, ezt viszont már a családok nem igazán tudják és akarják kifizetni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?