Több mint egymilliárd forintot kapott a MATE és a Nébih: erre költik a pénzt

Több mint egymilliárd forintot kapott a MATE és a Nébih: erre költik a pénzt

agrarszektor.hu
Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése céljából nyert számottevő, 1,2 milliárd forint pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Laboratórium programjában. A 2022-2.1.1-NL-2022-00006 azonosító számú projekt részeként többek között mobil vizsgálólaboratóriumokat fejlesztenek, továbbá létrejön egy országos talajtani adatbázis, mely hazai talajspektrális könyvtárral is kiegészül. A fejlesztések egyaránt segítségére lesznek a gazdálkodóknak, a laboratóriumoknak és a közigazgatási szereplőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium a talaj és a hozzá kapcsolódó környezetállapot megőrzését és javítását tűzte ki céljául. A Nébih fő talajvédelmi törekvése, hogy közelebb hozza egymáshoz a gazdálkodók talajművelési szokásait és az agrártudományos ágazatban elért fejlesztéseket, továbbá, hogy segítse a talaj romlásának mérséklését. A hivatal létrehozta a magyarországi talajlaboratóriumok vizsgálati eredményeit összesítő Nemzeti Talajtani Adatbázist, amely kiegészül egy hazai talajspektrális könyvtárral. A rendszer a talajok termékenységét, funkcióit, valamint a térbeli kiterjedését célzó kutatásoknak biztosít hátteret - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett az adatbázis a folyamatosan bővülő adatok révén a gazdálkodókat és a közigazgatási szerveket is segíti abban, hogy talajvédelmi feladataikat kiegészítő anyagi vagy adminisztratív terhek nélkül elvégezhessék. A fejlesztés első ütemében elkészült az adatok beküldésére szolgáló webszerviz szolgáltatás, melynek köszönhetően a talajvizsgálati adatok több mint fele automatizáltan gyűjthető. A második ütemben - előreláthatólag 2023. második félévétől - a Nébih elérhetővé teszi a manuális adatszolgáltatást biztosító online felületet az interfészes kapcsolattal nem rendelkező vizsgálóhelyek számára. Az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium projekt részeként három szakmai területet lefedő mobil vizsgálólaboratóriumot is kialakít a MATE.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek során mobil talajlaboratórium, a tüzelőberendezések és a gázmotoros technológiák légszennyező anyag kibocsátásának vizsgálatára alkalmas emissziós mobil laboratórium, valamint növényvédőgépek vizsgálatára alkalmas mobil laboratórium létrehozására kerül sor. A projekt részeként kialakítanak egy szerves mikroszennyező-analitikai laboratóriumot is, mely kiegészül a vizsgálati módszertan fejlesztésével. A program fő felelőse a Nébih, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a fejlesztés az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) szakmai támogatásával valósul meg. Az 1 215 200 080 forint támogatási forrású projekt előreláthatólag a 2023. év végén zárul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?