Kifakadtak az európai műtrágyagyártók: váratlan lépést tettek

Kifakadtak az európai műtrágyagyártók: váratlan lépést tettek

agrarszektor.hu
A Fertilizers Europe szerint az európai műtrágyagyártás nagy része időszakos vagy teljes leállásra kényszerült a robbanásszerű gázárak miatt, amelyek több mint 1000%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A brüsszeli székhelyű lobbicsoport augusztus 26-án kiadott közleménye szerint a földgáz ára Európában sokkal magasabb, mint az Egyesült Államokban, ráadásul az árkülönbség még nagyobb az eltérő műtrágyaipari központok esetében - írja a NAK. Ez azt eredményezi, hogy az európai termelők nem tudnak versenyezni a belső- és a világpiacon. Sürgős és határozott, EU által irányított válságkezelési intézkedés szükséges a műtrágyagyártás helyreállítása érdekében, mivel az EU stratégiai autonómiájának biztosítása kulcsfontosságú a műtrágyák terén. A hosszú távú élelmezésbiztonság csak így garantálható!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai gázpiacon kialakult helyzet válságba sodorta a teljes műtrágyaipart. A rekord magas gázárak, amelyek az iparág termelési költségeinek 90%-áért felelősek, lehetetlenné teszik az európai műtrágyagyárak számára, hogy versenyképesek maradjanak. Ennek következtében az európai termelési kapacitás több mint 70%-kal csökkent. Ha a helyzet továbbra is így marad a még működőképes gazdaságok is veszélybe kerülnek

- mondta Jacob Hansen, a Fertilizers Europe főigazgatója.

A kialakult válság gyors és határozott fellépést követelne az EU és a nemzeti döntéshozók részéről mind az energia-, mind a műtrágyapiac tekintetében - hangsúlyozta a főigazgató. A jelenlegi gázpiaci intézkedéseket felül kell vizsgálni, - az EU-n belüli műtrágyagyárak támogatása és a piac bizalmának helyreállítása érdekében. A politikai döntéshozóknak komolyan fontolóra kell venniük a műtrágyaipar válságkezelési politikáját, hogy csökkentsék az EU élelmezésbiztonságára gyakorolt hosszú távú negatív hatásokat -hozzátette, hogy "az orosz energia- és nyersanyagellátástól való függőség csökkentésére, nem az a megoldás, hogy bezárjuk a gyárakat, üzemeket és Európán kívülre helyezzük át a munkahelyeket. Az iparág vezetője hangsúlyozta, hogy az EU-nak erős, belső műtrágyaiparra van szüksége ahhoz, hogy a gazdálkodók folytatni tudják az élelmiszertermelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?