Fontos részleteket közölt Győrffy Balázs a parlamentben a kamarai választásokról

Fontos részleteket közölt Győrffy Balázs a parlamentben a kamarai választásokról

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az Országgyűlés május 24-ei ülésnapján napirend előtti felszólalás keretében számolt be a május 20-i kamarai választásokról. Elmondta, mintegy 79 ezren adták le a voksukat az idei választásokon - közel 70 %-kal többen, mint a legutóbbin. Kiemelte, a MAGOSZ és az őket támogató 17 szakmai szervezet kétszer annyi szavazatot kapott most, mint 2017-ben, és ötször annyit, mint 2013-ban. A NAK elnöke beszélt arról is, mennyire fontos, hogy a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a kormány a vidékfejlesztési támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál május 20-án országos választások zajlottak, rekordrészvétel mellett. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az Országgyűlés május 24-ei ülésnapján számolt be az eredményekről.

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy mintegy 79 ezren adták le a voksukat a pénteki kamarai választásokon - közel 70 %-kal többen, mint a legutóbbin. A 18,5%-os százalékos részvétel pedig az EU-ban szinte egyedülállóan magas, más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körüli a részvétel (Lengyelországban például pár évvel ezelőtt 2,8 százalék volt). Azonban a negatív részvételi rekordot minden bizonnyal Magyarország tartja: 2008-ban, a baloldali kormányzás alatt működő Magyar Agrárkamaránál volt olyan megye, ahol 30-an választottak meg 40 küldöttet, azaz kevesebb volt a választó, mint a megválasztott

 - hangsúlyozta Győrffy Balázs. Kiemelte, a MAGOSZ és szövetségesei kétszer annyi szavazatot kaptak idén, mint 2017-ben, és ötször annyit, mint 2013-ban, ráadásul az érvényes szavazatok aránya 99,3 % volt.

A vidék jövője szempontjából kiemelten fontos az agrárium stabilitása. A pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy az agrárium stratégiai jelentőségű ágazat. Az orosz-ukrán háború miatt a jelentősége még inkább fokozódik, növelni kell a termelés hatékonyságát, amihez beruházások szükségesek. Ezért is óriási jelentőségű a kormányzat azon döntése - melyet először a NAK javasolt -, hogy a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet. Nem kérdés: az erős Magyarországnak alapeleme kell legyen az erős agrárium

 - közölte a NAK elnöke.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?