Bizonytalanok a magyar gazdák: sok a kérdőjel az orosz-ukrán háború miatt

Bizonytalanok a magyar gazdák: sok a kérdőjel az orosz-ukrán háború miatt

MTI
A vidékfejlesztés megerősítésére 2023 és 2027 között 7600 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke sajtótájékoztatón, Debrecenben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) közös sajtótájékoztatóján az alelnök elmondta, Hajdú-Bihar megyében a rendelkezésre álló terület mintegy 73 százalékát művelik meg, további 11 százalékán erdőgazdálkodással foglalkoznak. A megyében mintegy 32 ezer kamarai tag van, ennyien kötődnek az élelmiszer-előállításához - fejtette ki. Az alelnök kiemelte, hogy a két héttel ezelőtt született kormány-NAK-Magosz stratégiai megállapodásnak köszönhetően az agráriumban a 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozást 80 százalékra emeli a kormány, ami történelmi léptékű fejlődési lehetőség az ágazat számára. 

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke kifejtette, komoly kihívások előtt állnak a magyar gazdák. Május 20-án kamarai választás lesz, ami összegzése az elmúlt időszaknak. Kihívás a generációváltás megoldása, hiszen a 70 éves gazdák nem tervezhetnek 20-30 évre.

Örvendi László megyei gazdaköri elnök arról beszélt, megkönnyebbülést jelent a koronavírus-járvány enyhülése. Ugyanakkor a gazdáknak is bizonytalanságot okoz a szomszéd országban kirobbant háború.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?