Most érkezett a hír: összeomolhat a teljes magyarországi vasúti teherszállítás

Most érkezett a hír: összeomolhat a teljes magyarországi vasúti teherszállítás

agrarszektor.hu
A kormánytól kér támogatást a vasúti árufuvarozásban dolgozók foglalkoztatásához a Vasutasok Szakszervezete. A Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek írt levelében a VSZ jelezte: mivel a szektorban a tervekkel ellentétben nem indult meg a fejlődés, az ágazatot a teljes összeomlás fenyegeti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Veszélybe kerülhet, akár össze is omolhat a teljes hazai vasúti árufuvarozás, ugyanis nem váltak be az Európai Zöld Megállapodás célkitűzései és a Vasút Európai Éve kampányhoz fűzött remények sem, így a szektorban, egyebek között a Rail Cargo Hungariánál sem indult meg a tervezett felvirágzás - érvel a kormány illetékeseinek írt segítségkérő levelében a Vasutasok Szakszervezete - írja közleményében a szervezet. A VSZ kiemelte, a vontatási energia árának minden elképzelést túlszárnyaló, a tavalyihoz képest ötszörös drágulása 2022-ben különösen nagy, akár teljesíthetetlen kihívás elé állítja a vasútvállalatokat. A hazai szektor versenyképességét drámaian gyengíti a környező országokban tapasztalt lényegesen kedvezőbb energiaár-helyzet is - olvasható a minisztereknek küldött levélben.

A szakszervezet leszögezi: kormányzati segítség nélkül munkavállalók ezreinek a munkahelye és a megélhetése kerülhet veszélybe, s ez a helyzet magával sodorhatja a teljes hazai vasúti áruszállítást. Amennyiben ez bekövetkezik, feleslegessé válik számos, már korábban elvégzett és a jövőben tervezett beruházás is - érvel a szakszervezet. Ezt a katasztrofális állapotot csak kormányzati segítséggel tudja elkerülni az ágazat - zárta levelét a VSZ. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27