Fontos döntést hozott az EU az orosz-ukrán háború miatt: ez rengeteg magyart érint

Fontos döntést hozott az EU az orosz-ukrán háború miatt: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu
A faanyagok kereskedelmét is nagyban érintik az ukrán válság nyomán bevezetett korlátozó intézkedések. Ezek részleteit egyeztették a tagállami szakérők az EU Bizottság EUTR munkacsoportja 2022. március 16-i ülésén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió Tanácsa 2022. március 2-án korlátozó intézkedéseket léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben. E szerint tilos a 44-es KN kód szerinti faipari termékek Unióba történő közvetlen vagy közvetett behozatala, vétele, valamint szállítása, amennyiben azok Fehéroroszországból származnak vagy Fehéroroszországból exportálják bármely más országba - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A tilalom nem érinti a 2022. március 2-a előtt megkötött szerződések vagy az ilyen szerződések teljesítéséhez szükséges kiegészítő szerződések 2022. június 4-ig történő teljesítését.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az Oroszországi Föderáció (Oroszország) kormánya az év végéig tartó korlátozó intézkedéseket léptetett éltbe egyes áruk és nyersanyagok exportjára vonatkozóan. Ez alapján tilos a 4401 21, 4401 22, 4403 és 4408 KN kódú fatermékek kivitele a többi közt az unió valamennyi tagállamába.

Az Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból származó és az EUTR hatálya alá tartozó minden olyan fa és fatermék behozatala esetén, amelyekre nem vonatkozik a fenti exporttilalom és uniós szankció, továbbra is az importáló kötelezettsége, hogy a faanyag jogszerű eredetéről megbizonyosodjon. Kiemelten fontos tehát, hogy a piaci szereplő a kellő gondossági rendszerében (DDS) megfelelően feltárja és értékelje a jelenlegi helyzetből eredő új típusú kockázatokat. Ilyen fontos új körülmény a fennálló háborús helyzet, a helyszíni auditokra kiható utazási korlátozás és az is, hogy az FSC és PEFC felfüggesztette az orosz és belorusz erdő tanúsítványokat.

A piaci szereplőnek különös körültekintéssel kell eljárnia a tulajdonosi kör feltárása során és biztosítania kell azt, hogy a fa vagy fatermék vásárlása és az ahhoz kapcsolódó kifizetés sem közvetlenül sem közvetve nem kerül az unió által szankcionált cégekhez vagy a céget tulajdonló magánszemélyekhez. Amennyiben a kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazása ellenére sem lehet kimutathatóan elhanyagolható mértékűre csökkenteni az illegális eredetű fa bekerülésének kockázatát az ellátási láncba, akkor a legjobb döntés az, ha a piaci szereplő eláll a fatermék beszerzésétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29