Fontos döntés születhet nyáron: ezen múlik most minden magyar gazda sorsa

Fontos döntés születhet nyáron: ezen múlik most minden magyar gazda sorsa

agrarszektor.hu
A KAP Stratégiai Terv benyújtását követően megkezdődött a Bizottság általi jóváhagyási folyamat, így akár már március végén nyilvánossá válhatnak az első hivatalos észrevételek. A folyamatnak persze még koránt sincs vége, az optimista forgatókönyv szerint az elfogadására legkorábban a nyár folyamán kerülhet sor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021. december 30-án Magyarország benyújtotta a következő időszak agrár-élelmiszeripari támogatásait magában foglaló KAP Stratégiai Tervet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az évvégi határidőt 19 tagállamnak sikerült tartania, a fennmaradó nyolc tagállam - Belgium kivételével - pedig azóta már pótolta hiányosságát. A tervek benyújtása után megkezdődött a jóváhagyási folyamat, amelyre a Bizottságnak összesen 6 hónap áll rendelkezésére.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az első, hivatalos levélben kiküldött észrevételek március végére várhatók azon tagállamok esetében, amelyek a KAP stratégiai tervüket a kitűzött határidőig benyújtották. A Bizottság véleményét először a biztosok kollégiuma fogja jóváhagyni, a tagállami megküldésen túl, az átláthatóság jegyében pedig nyilvánosan is közzé fogják tenni ajánlásaikat, valamint az esetleges kérdéseiket. Ekkor lép életbe az "óramegállítás szabálya", tehát az az idő, amíg a tagállam reagál a bizottsági felvetésekre, ez nem számítódik bele a jóváhagyásra szánt 6 hónapos időkeretbe. Az, hogy a KAP Stratégiai Terv véglegesen mikor kerül elfogadásra, függ tehát attól is, hogy a tagállammal folytatott kétoldalú egyeztetések mennyire lesznek sikeresek és hatékonyak.

A stratégiai tervek értékelése során számos szempontot figyelembe vesznek. Először is megvizsgálják, hogy a tervezett beavatkozások megfelelnek-e a vonatkozó uniós rendeleteknek és egyéb előírásoknak. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a KAP Stratégiai Terv tartalma hozzájáruljon az új KAP-ban meghatározott 9 specifikus és 1 horizontális célkitűzés teljesítéséhez. A beavatkozások indokoltságát annak tükrében veszik górcső alá, hogy azok választ adnak-e a különböző helyzetelemzések alapján meghatározott szükségletekre. Ugyan a Zöld Megállapodás részeként bemutatott Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás stratégiák nem bírnak jogi kötőerővel, a KAP stratégiai tervek jóváhagyása során azt is figyelembe fogják venni, hogy az abban foglaltak környezet- és éghajlatvédelmi szempontból kellően ambiciózusok-e, és hogy megfelelő mértékben járulnak-e hozzá az uniós szintű célokhoz.

A Bizottság már 2020 decemberében közzétette az akkor még csak tervezet formájában létező stratégiai tervre készített ajánláscsomagját. Ebben kiemelték többek között a közvetlen támogatások igazságosabb elosztásának, tehát a kis- és közepes gazdaságok támogatásának jelentőségét, a generációs megújulás előmozdítását, az ökológiai gazdálkodással érintett területek arányának növelését, valamint az innováció és tudásátadás szerepének megerősítését. A benyújtott KAP Stratégiai Terv immáron teljes körű tartalmi vizsgálata során várhatóan ezek a témák újra terítékre kerülnek.

Az optimista forgatókönyv szerint akár már nyárra véglegesedhet a következő időszak agrár-élelmiszeripari támogatásainak hazai keretrendszere. Ugyanakkor arra is fel kell hívni a Bizottság figyelmét - amelyet már több tagállam és a Copa-Cogeca is megtett -, hogy bizonyos mezőgazdasági tevékenységek tervezhetősége miatt elengedhetetlen, hogy a terv egyes részei már időben ismertek legyenek a gazdálkodók számára. A legfontosabb tudnivalók átadását és a falugazdászok képzését tehát ehhez igazítva tervezzük. Addig is érdemes ellátogatni a jelenleg zajló KAP roadshow rendezvényeire, ahol részletes információt nyújtunk a benyújtott stratégiai terv tartalmáról és a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?