Készül a nagy terv: kiderült, mennyi támogatásra számíthatnak a fiatal gazdák

Készül a nagy terv: kiderült, mennyi támogatásra számíthatnak a fiatal gazdák

agrarszektor.hu
A jelenlegi támogatási rendszer elismeri a fiatal gazdákat és ösztönzi az elindulásukat. Ezzel párhuzamosan zajlik a Közös Agrárpolitika 2023 utáni tervezése, amely különböző támogatáspolitikai eszközökkel és várhatóan újabb elemekkel segíti majd a hazai agráriumot - jelentette ki előadásában az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a MAGOSZ generációváltásról szóló konferenciáján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megrendezett szakmai eseményen kitért arra, hogy a 2014-2020-ig tartó támogatási ciklus is komoly eredményeket hozott, a fiatal gazdálkodók kiemelt kedvezményezettjei a területalapú támogatásoknak. A maximum 40 éves gazdálkodók 90 hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként. Ennek köszönhetően jelenleg 9 ezer fiatal gazda együttesen 145 ezer hektár után tudja igénybe venni ezt a támogatást.

Az államtitkár emellett kiemelte, hogy a fiatal gazdálkodók számára ezen felül a juttatás intenzitásában is nyújtanak a normál támogatási mértéken felül egy 10 százalékponttal magasabb támogatást fejlesztéseikhez, amelynek segítségével az elmúlt időszakban ezer gazda valósított meg különböző beruházásokat és fejlesztéseket összesen 60 milliárd forint értékben.

A 2023-2027 közötti finanszírozási ciklus stratégiai tervezése zajlik, a rendelkezésre álló források legalább 3%-át a fiatal gazdálkodók kapják majd

- mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár hozzátette: az első pillér, vagyis a területalapú támogatások esetében nem várható változás, míg a második pillérben lesznek majd új lehetőségek. A jövőbeni célok közül az államtitkár kiemelte, hogy a jelenleg előkészítés alatt álló gazdaságátadásról szóló szabályozási csomag egyszerűbbé teszi a folyamatot. Emellett új támogatásokkal is ösztönzi majd a gazdaság átadását a fiatalabb és az idősebb generáció felé egyaránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03