40 milliárdos támogatást kapnak a gazdák: mutatjuk, kik és hogyan pályázhatnak

40 milliárdos támogatást kapnak a gazdák: mutatjuk, kik és hogyan pályázhatnak

agrarszektor.hu
Megjelent a 2021-ben induló Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című pályázati felhívás. Az új VP ÖKO pályázaton két alintézkedés keretében pályázhatnak az ökológiai gazdálkodás támogatására azok a gazdák, akik megfelelnek a kiírás feltételeinek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megjelent a 2021-ben induló Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című (VP4-11.1.1-11.2.1-21 kódszámú) felhívás - írta meg honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az új pályázati felhívással kapcsolatban az Agrárkamara összegyűjtötte a legfontosabb információkat:

  • A pályázat 40 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre.
  • A pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka: 2022.január 1. - 2024. december 31.
  • A támogatás feltétele legalább a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő gazdálkodás folytatása szántó, gyep, ültetvény földhasználati kategóriában, az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt.
  • A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető, aki élni kíván a lehetőséggel és a pályázati felhívásban megadott határidőig kérelmet nyújt be.
  • A Magyar Államkincstár felületén, ügyfélkapun keresztül történő benyújtással lehet kérelmezni, a 2021. október 25-től 2021. november 25-ig terjedő időszakban.

A kedvezményezettek a támogatásba vont teljes területük vonatkozásában a kötelezettségvállalási időszakra vállalják, hogy

  • az "Ökológiai termékek termelésének és címkézésének uniós szabályairól" szóló 834/2007/EK Tanácsi rendelet, illetve 2022. január 1-jétől az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 rendelete szerint ellenőrzés alatt van;
  • az adott év minden napjára vonatkozóan hazai akkreditációval rendelkező ökológiai tanúsító szervezettel kötött érvényes szerződéssel rendelkeznek;
  • valamint a támogatásba bevont kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területnek (KET) szerepelnie kell valamely ökológiai tanúsító szervezet nyilvántartásában a teljes támogatási időszakban

Két alintézkedés keretében lehet pályázni az ökológiai gazdálkodás támogatására. Ezek az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés és az Ökológiai gazdálkodás fenntartása kategóriák. Ez alapján a támogatási összeg is eltérő:

Forrás: NAK

A támogatási intenzitás minden esetben 100%, degresszió a VP ÖKO esetében nem kerül alkalmazásra. Az előző ÖKO kiírásokhoz képest újdonság, hogy 2022. január 1-ig el nem telepített ültetvénnyel is lehet pályázni. Ebben az esetben nyilatkozni kell arról, hogy az ültetvény legkésőbb a 2023. évi egységes kérelem szankciómentes határnapjáig eltelepítésre kerül.

A gyepgazdálkodás esetén mind a legeltetéssel, mind a kaszálással történő hasznosítás esetén saját legeltethető (0,2 állategység/hektár (ÁE/ha)) állatállománnyal kell rendelkeznie a pályázónak. Fontos megemlíteni azt is, hogy az ökológiai gazdálkodás támogatásba bevont terület egyúttal nem vihető be az agrár-környezetgazdálkodási támogatásba (AKG) is. Az AKG-vel kapcsolatos tudnivalók ebben a cikkünkben olvashatóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A benyújtandó pályázat részeként, a támogatásba bevinni kívánt összes kötelezettségvállalással érintett terület (KET) vonatkozásában elektronikus úton kell megadnia a területek beazonosítására szolgáló EOV koordinátákat alfanumerikusan vagy az azokat tartalmazó shape file-ok feltöltésével. Az adott földhasználati kategóriába eső területeket az ökológiai státuszuk (átállt vagy átállás alatti) alapján, az átállás alatti területeket pedig még az átállási időszak kezdetének éve alapján is külön KET-ként kell kimérni. Továbbá külön KET-ként kell kimérni azon szántóföldi területeket, amelyeken a takarmányoktól eltérő évelő szántóföldi növények termesztése történik.

A támogatási kérelmek országos rangsorának összeállítása földhasználati kategóriánként, és ezen belül átállás alatti és átállt területenként külön-külön történik. A támogatási kérelem benyújtásánál többlet pont jár:

  • a Natura 2000 terület, a nitrátérzékeny terület és a VTT területi szempontok szerint, ha a terület több mint 50%-a az adott fedvényen helyezkedik el,
  • a gazdaság teljes területe kevesebb mint 300 ha,
  • ha az előző ÖKO programban szerepelt a gazdálkodó (VP4-11.1.-11.2.-15, vagy VP4-11.1.-11.2.-18),
  • ha szaktanácsadóval kötött szerződéssel rendelkezik és az mellékelve van a pályázathoz,
  • gazdaság összterületéhez viszonyítva, adott földhasználati kategóriában a programba bevinni kívánt terület aránya minél nagyobb.

Amennyiben a támogatást igénylőnek 2021. évben nem volt egységes kérelme, úgy a gazdaság méretére, valamint a földhasználati kategóriákon belül az ökológiai gazdálkodás támogatásba bevitt területek vonatkozásában a maximálisan adható pontszám kerül meghatározásra. A felhívás szerinti határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs. A vállalt tevékenységeket a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt szükséges betartani. Az ÖKO pályázati felhívás részletei ezen az oldalon találhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03