Itt a bejelentés: több mint 5 milliárd forintos tőkeemelés jön a Kométánál

Itt a bejelentés: több mint 5 milliárd forintos tőkeemelés jön a Kométánál

MTI
Befektet a Kometa 99' Zrt.-be az MFB Invest Zrt. és a horvát Zito-csoport, a lépés 5,1 milliárd forintos tőkeemelést tesz lehetővé a húsipari vállalatnál - jelentette be Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezetője. A befektetést rögzítő szindikátusi szerződés hétfői aláírásakor készült, a kaposvári önkormányzat által az MTI-hez kedden eljuttatott hangfelvétel szerint az MFB Invest 3,3 milliárd forinttal, a Zito 1,8 milliárd forinttal szállt be a cégbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Giacomo Pedranzini a Zito-csoportról elmondta, hogy családi vállalkozás, amely mezőgazdasági tevékenységgel, azon belül gabonakereskedelemmel, takarmányelőállítással, s egyebek mellett sertéstenyésztéssel foglalkozik.
Balczó Barnabás, az MFB Invest vezérigazgatója arról szólt, hogy a szerződés aláírását hosszú tárgyalási folyamat előzte meg. Úgy vélte, a közös eredményes munkára garanciát jelent az évtizedek óta Magyarországon élő és ezt az időt a Kometának szentelő Giacomo Pedranzini, a Kometa dolgozói, valamint az is, hogy Kaposvár és a város polgármestere "a cég oldalán áll".

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Zozo Ljubicic, a Zito-csoport igazgatósági tagja azt közölte, hogy a Zito és a Kometa együttműködése öt évre tekint vissza, ez alatt a Kometa a csoport legjelentősebb partnerévé vált.

Örülünk, hogy részünk lehet a Kometa fejlődésében, a húsipari vállalat növekedése a Zito növekedéséhez is hozzájárul

 - fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a somogyi megyeszékhely 2013-ban 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a Kometában, hogy segítsen az akkor nehéz helyzetbe került cégen, biztosítsa a dolgozók és a beszállítók megélhetését. Kaposvár közgyűlése öt évvel később arról döntött, hogy a Kometa kivásárolja a cég önkormányzati részvényeinek nagy részét. A társaság 2017 végétől 2020 végéig négy részletben, 1 milliárd 735 millió forintot fizetett a város 33 százaléknyi tulajdonrészéért, 265 millió forint névértékű, a mostani tőkeemelést megelőzően 5 százaléknyi tulajdonrész Kaposvárnál maradt.

A Kometa 2013-hoz képest megháromszorozta árbevételét, s több mint 800 embert, főként Kaposváron és a környéken élőket alkalmaz - mondta a polgármester. A politikus szólt arról, hogy Kaposvár másfél évvel ezelőtt kezdődött újraiparosítási programjában meghatározó szerepe van a gépiparnak, a zöldgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. A város elsősorban ezen fejlesztésektől várja a munkahelyek bővülését, a munkabérek emelkedését és a teljes foglalkoztatottság elérését - közölte. Utóbbiról azt mondta: a célhoz közel van a somogyi megyeszékhely, ahol az elmúlt 20 évet tekintve idén áprilisban voltak a legkedvezőbbek a munkanélküliségi adatok.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kometa több száz terméket állít elő, amelyek között egyaránt vannak tőkehúsok és különböző húskészítmények. A társaság az értékesítésből 2019-ben 46,5 milliárd forint, 2020-ban 54,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az export részaránya 2019-ben 47, tavaly 43 százalék volt. A Kometa legfőbb exportpiaca Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?