Itt vannak a friss számok: ilyen évet zárt valójában a magyar mezőgazdaság 2020-ban

Itt vannak a friss számok: ilyen évet zárt valójában a magyar mezőgazdaság 2020-ban

MTI
A mezőgazdasági termelés 2020-ban az előző évi áron 2,2 százalékkal csökkent, folyó áron viszont a 7,2 százalékos áremelkedés jóvoltából 4,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növénytermesztés változatlan áron számolt termelése 3,3 százalékkal, az állattenyésztésé 1,3 százalékkal csökkent 2019-hez képest. A 10,3 százalékos és a 3,2 százalékos árváltozás hatásával együtt a termelési érték 6,6 százalékkal, illetve 1,8 százalékkal nőtt - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság tavalyi kibocsátása elérte a 2973 milliárd forintot. Ebből 1733 milliárd forinttal a növénytermesztés, 1026 milliárd forinttal az állattenyésztés részesedett. Novemberben kiadott első becsléséhez képest mindössze 20 milliárd forinttal (0,67%-kal) javította felfelé a mezőgazdaság teljes tavalyi kibocsátási értékét a KSH.

A növénytermesztés 58%-kal, az állattenyésztés 34%-kal vette ki a részét a teljesítményből, az alaptevékenységek aránya az elmúlt tíz év alatt 1-2 százalékpontos ingadozástól eltekintve lényegében nem változott. A bruttó hozzáadott érték - 1281 milliárd forint - előző évi áron 6,6%-kal csökkent, folyó áron 9,9%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva, amit a 17,6%-os árindex segített - derült ki a KSH friss adataiból. A folyó termelőfelhasználás volumene 0,9%-kal, az ára 0,4%-kal növekedett, értéke összességében 1,3%kal haladta meg az előző évit. A nagyobb ráfordítással előállított kevesebb agrártermék a mezőgazdaság termelékenységének visszaesését mutatta, ami mérsékelte a hozzáadott érték növekedését.

Az előzetes adatok szerint a teljes mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 3,5%-át adta. A növénytermesztési ágazat összes termékcsoportjának termelése a tavaszi aszály, a kalászosok betakarítását nehezítő csapadékos nyári hónapok és a betakarított szántóföldi terület zsugorodása miatt csökkent, ami alól csak néhány növényfaj - árpa, kukorica, paradicsom - jelent kivételt. A gabonafélék termése 2,1%-kal lett kevesebb az előző évi magas bázishoz képest. A 8,9%-os drágulással a termelés értéke 6,7%-kal nőtt.

A legfontosabb gabonanövények közül a búza termése 7%-kal csökkent, a kukoricáé 1,3%-kal nőtt. Az árpa termésmennyisége 3,6%-kal emelkedett az előző évihez képest. Az ipari növények volumene 3,8%-kal, a növénycsoport nagy részét kitevő repce terméseredménye 5,8%-kal, a napraforgóé 2,3%-kal esett vissza. A cukorrépából 7,7%-kal termett kevesebb.

A kertészeti termékek termésmennyisége 0,6%-kal maradt el az előző évitől. Az áremelkedés 5,4%-os mértékével értékben 4,7%-os növekedést mutatott. A gyümölcsfélék termésmennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség, az ágazat jelentős részét kitevő alma termesztése 25%-kal visszaesett. A szőlő mennyisége is csökkent 8%-kal, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

Az állattenyésztés kibocsátását az új koronavírus okozta járvány és az állategészségügyi vészhelyzetek - például afrikai sertéspestis, madárinfluenza - miatti kedvezőtlen gazdasági körülmények is befolyásolták. Az élő állatok átlagos mennyisége 2,4%-kal csökkent, ezen belül a szarvasmarháé 1%-kal nőtt, a sertésé 1%-kal, a baromfié 5%-kal csökkent. Az állati termékek mennyisége összességében 1,3%-kal emelkedett. A tejtermelés, a tejkvóta 2015-ös kivezetése óta lassú növekedési pályára állt. A 2020-ban felvásárolt tejmennyiség 1575 millió liter volt, 2,7%-kal több az előző évinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?