Hasít a magyar mezőgazdaság, de a régi tagországokhoz képest sehol sem vagyunk

Hasít a magyar mezőgazdaság, de a régi tagországokhoz képest sehol sem vagyunk

agrarszektor.hu
Jelentősen javult a magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2020 között, és ennek következtében érdemi felzárkózás ment végbe a régi tagországokhoz - mutatott rá Nagy István agrárminiszter. Tájékoztatása szerint a területi termelékenységet jelző mutató, vagyis az egy hektárra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték a vizsgált tíz évben több mint felével, 53,8 százalékkal emelkedett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István a Világgazdaságnak elmondta, ez a növekedés uniós összehasonlításban is kedvező, hiszen a nyolcadik legmagasabb érték az EU-ban és nem csak a régi tagországokét, hanem a V4 országok mutatóit is meghaladja. Ugyanakkor - tette hozzá a miniszter - a területi termelékenységben jelentős hullámzás is megfigyelhető, ami a termelés volumenének ingadozására vezethető vissza és egyúttal felhívja a figyelmet a termelői kármegelőző rendszerek - öntözés, jégvédelem, fagyvédelem - és a klímaváltozáshoz alkalmazkodó agrotechnológia fontosságára.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy bár jelentős javulás következett be az agrárium termelékenységében, a magyar mezőgazdaság még jelentős tartalékokkal rendelkezik. Az egy hektárra jutó 2010-es árakon számolt 567 eurós bruttó hozzáadott érték 2020-ban bár meghaladja az új tagországok 489 eurós értékét, de nagymértékben elmarad a 14 régi tagország 1 284 eurós mutatójától. A magyar mezőgazdaság termelékenysége az elmúlt tíz évben érdemben kezdett felzárkózni a régi tagországokéhoz. Míg 2010-ben a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó bruttó hozzáadott értéke a régi tagországok 33 százalékát érte el, ez az arány 2020-ban már 44,2 százalék volt.

Az elmúlt tíz évben jelentős felzárkózás volt tapasztalható a régi tagországok szintjéhez a munkatermelékenység szempontjából is. A munkatermelékenységet jelző mutató, az egy éves munkaerő felhasználásra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték 2010 és 2020 között a kétszeresére nőtt, ami a hatodik legmagasabb érték az EU-ban és kedvezőbb, mint az EU-14, az EU-13 és a V4 országok eredménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06