Őrült év az idei a magyar agrárfinanszírozásban: de mire számíthatnak a gazdák?

Őrült év az idei a magyar agrárfinanszírozásban: de mire számíthatnak a gazdák?

agrarszektor.hu
Bár "elmebeteg év" az idei, felértékelte a járvány az agráriumot és az élelmiszeripart a bankok szemében. A mezőgazdaság megbízható ágazatnak bizonyult, és a nehéz helyzetbe került ügyfelek kezét sem engedték el a hitelintézetek - hangzott el az Agrárszektor 2020 konferencia agrárfinanszírozási szekciójában. A forgóeszközhitelek népszerűbbek idén, a jövő év viszont már az agrárberuházásokról szólhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mit okozott az agrárhitelezésben a koronavírus?

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank KKV Igazgatóságának kis- és középvállalati igazgatója szerint a banki reakciót az alkalmazkodóképesség határozta meg, az ágazatok közül pedig az agrárium reagált a leggyorsabban, leggördülékenyebben - hangzott el az Agrárszektor 2020 konferenciánLeskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány üzleti ügyvezető igazgató-helyettese szerint garanciaintézményként anticiklikus szerep az övék, valamennyi partner igényét a lehető leghamarabb kellett kielégíteniük. A második hullámot már rutinszerűen várták, és sikeres évet zárhatnak idén. Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Takarék Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója a ringbe szálló, de azonnal ütést kapó bokszolóhoz hasonlította a koronavírus első hullámát. Modelljük sok fizikai találkozóra épül, a gazdálkodók most komolyabban veszik az ennek elkerülésére tett óvintézkedéseket, mint korábban. Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmebeteg évnek nevezte az ideit, az új programjaik kifejlesztése egy "mission impossible" teljesítése volt, a megújított Agrár Széchenyi Kártya pedig azóta óriási ütemet diktál. Tavaly több mint 260 milliárd forint szerződött hitelállományuk volt, most már majdnem 500 milliárdnál tartanak - írja a Portfolio.

Szerdahelyi Róbert, Leskó Tamás, Hollósi Dávid, Bán Zoltán (balról jobbra) 

Mi változik hitel- és ügyfélszinten?

Hollósi Dávid (Takarékbank) szerint a jó agrárfinanszírozó bankok továbbra is azok maradnak, a pánik sehová sem vezet. Tudták, hogy lesznek ágazatok, amelyek megbicsaklanak, de nem a koronavírus, hanem az állatpandémiák (pl. madárinfluenza, afrikai sertéspestis) miatt. A szántóföldi növénytermesztés viszont például tovább dübörög. Hollósi szerint bár az idei év erősebb a forgóeszközhitelezés területén, a beruházási szándékok sem álltak le, és a jövő évnek jó alappal fut neki a piac. A Takarékbank folyamatosan innovál: online támogatás-előfinanszírozási kalkulátorral álltak most elő. Szerdahelyi Róbert (Erste) úgy vélte, a bankok nem állnak ki az agrárium mögül, de keresik a válságálló szegmenseket, a baromfitenyésztés a madárifluenza ellenére például idén is ilyen, mint ahogy a zöldségtermesztés is. Leskó Tamás (Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány) szerint a járvány főleg a külkapcsolattal bíró cégeket ütötte meg, különösen a tavaszi logisztikai kihívások. Az állategészségügyi problémák a korábbi években is jelen voltak, az ágazat relatív felülértékeltsége a bankoknál megerősödött, a bankok nem lassítottak. Krisán László (KAVOSZ) szerint a helyzet mindenkit érint valamilyen mértékben, de ezúttal nem engedik el a bankok a bajban lévő ügyfelek kezét sem, és nem húztak satuféket, miközben a garanciaintézmények óriási segítséget jelentenek. Az Agrár Széchenyi Kártya beruházási résszel bővült, az érdeklődés megvan rá, jövőre is folytatják.

Leállhatnak-e az EU-s pénzek?

Krisán László (KAVOSZ) optimista, hiszen szerinte közös érdek, hogy elinduljanak az uniós források (2021-re persze ezt még nem tudja garantálni), az már jó, ha csak a Brexit miatt kieső pénzekkel csökken ezek összege. Szerinte nem kell megváltoztatni, ami eddig jól működött a pályázati rendszerben. Leskó Tamás (Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány) szerint a közeljövőben még az előző ciklusból visszamaradó források dominálhatnak, de lesznek új források is, amelyek ösztönözhetik a beruházásokat. Reméli, hogy az esetlegesen szigorodó feltételek az okosabb elköltés irányába hatnak majd, így a jól megtérülő beruházásokat támogatják. Hollósi Dávid (Takarékbank) szerint bármilyen játszma lesz, nem elképzelhető, hogy a mezőgazdaság nem férjen hozzá a forrásokhoz, de a piaci verseny erősödhet a támogatások csökkenése hatására. Szerdahelyi Róbert (Erste) opitimista: szerint az agárárium ki fogja tudni használni a növekedési potenciálját a következő években, az Erste pedig aktív finanszírozó marad.

Hollósi Dávid

Ne csak az agárindikátorokat nézzük!

Hollósi Dávid, a Takarék Agrár Üzletág ügyvezető igazgatója előadásában elmondta: az agrárium nem teljesen, de a többi ágazathoz képest mindenképpen válságálló a kutatásaik szerint. Az idei év első felében 250 milliárd forinttal többet költöttünk élelmiszerre, mint a korábbi évek azonos időszakában. A válságévekben az élelmiszeripar relatív súlya mindig erősödik: 2012 óta visszaesett, 2020-ban azonban megugrott, és 10% körüli értéket vett fel.

A hitelezés és a gazdasági teljesítmény között korreláció fedezhető fel, és a bankok jellemzően érzékenyen reagálnak az agrárindikátorok romlására a mezőgazdaságban, ami a Takarékbank szerint nem helyes magatartás: az agrárium csődrátája hagyományosan nagyon alacsony. A bank által nemrég útjára indított Takarék AgrárTrend Index egy 8-tól 48-ig tartó skálán méri az alágazatok helyzetét, ezen az agrárium 30,5 pontot vett fel legutóbb, ami azt jelés javult a helyzete az első félévhez képest.

A tőzsde az agrárium jövője

Hajnal Tamás, a Széchenyi Alapok vezérigazatói tanácsadója előadásában elmondta: hat alapban 103 milliárd forintot kezelnek jelenleg. Az elmúlt időszakban felfrissítették befektetési politikájukat (néhány hónapja nagyvállalatok felé is nyitottak, a befektetett összeg minimumát 300 millió forintban, maximumát 10 milliárd forintban határozták meg), és bővítik befektetési csapatukat. A Széchenyi Alapok a mezőgazdaságban működő cégek tőzsdére vitelét is segítik, három Xtend tranzakcióban vezető befektetőként vettek már részt, és a jövőt további cégek tőzsdére vitelében látják.

Hajnal Tamás

Az idei évet várhatóan ötször annyi kihelyezéssel zárják a Széchenyi Alapoknál, mint a tavalyit, ez jövőre tovább nőhet. Fennállása egy évtizede alatt az alapkezelő 120 befektetést hajtott végre, és 40 feletti az exitek száma. A szakember előadásában az állattenyésztés döntéshozatalát, információellátottságát segítő, az ő befeketésükkel megvalósuló Livestocker nevű szoftvert is bemutatta, amely rendszerbe állítja egy-egy telep független adatforrásait. Az eddigi tapasztalatok szerint 5-8 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni az összes IoT platformmal kompatibilis szoftverrel.

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Mónus Márton

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?