Döntöttek a németek: ez nagyon sok mezőgazdaságban dolgozót érint

Döntöttek a németek: ez nagyon sok mezőgazdaságban dolgozót érint

MTI
Lazítják a mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozó beutazási korlátozásokat Németországban, a kormány szerdai döntése szerint az európai uniós (EU-s) társországokból ismét szabadon érkezhetnek munkavállalók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A június 16-tól érvényes szabály szerint az EU-tagországokból és a schengeni övezet nem EU-tagállamaiból ugyanúgy szabadon beutazhatnak mezőgazdasági idénymunkások, mint az adott ország bármely más állampolgára. Az EU-n, illetve a schengeni övezeten kívüli térség országait tekintve nincs változás.

Az idénymunkásokról szóló előírásokat így hozzáigazítják az általános utazási és határigazgatási előírásokhoz, amelyeket ugyancsak június közepétől változtatnak; a koronavírus-járvány enyhülése révén megszüntetik az ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Németország schengeni belső határszakaszain, és feloldják az EU-s és a schengeni társországok, valamint az Egyesült Királyság állampolgáraira vonatkozó beutazási korlátozásokat, a világ többi bő 160 országára vonatkozó korlátozásokat viszont érvényben hagyják.

A járvány miatt márciusban teljes tilalmat rendeltek el a külföldi mezőgazdasági idénymunkások beutazására. Az ágazat munkaerőigénye rövidesen irányváltást kényszerített ki, így bevezették, hogy a termelők felfogadhatnak áprilisban 40 ezer, májusban pedig további 40 ezer külföldi munkást, akik csak csoportosan, és kizárólag repülővel utazhatnak be Németországba, és ugyanígy távozhatnak. Ez a korlátozás június közepétől megszűnik, de a többi járványügyi szabály megmarad. Például továbbra is legfeljebb 20 emberből álló csoportokba kell osztani a munkásokat, és a fertőzésveszély minimalizálásáért meg kell szervezni, hogy a csoporttagok együtt dolgozzanak, együtt töltsék a szabadidejüket, és tartsanak legalább másfél méter távolságot más csoportok tagjaitól.

A német mezőgazdaság erősen támaszkodik a külföldi - többnyire lengyel, román, bolgár - idénymunkásokra. A március 20-án elrendelt beutazási tilalom után csak 20 ezren maradtak az országban. Az áprilisban elindított programmal a remélt 80 ezer helyett 38 ezer főt sikerült toborozni. A munkaerőhiány felverte egy sor szezonális termény árát, drágult például a Németországban igen népszerű spárga.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03