Megszólalt az agrárminiszter: a koronavírus után a fejlesztés a legfontosabb dolog

Megszólalt az agrárminiszter: a koronavírus után a fejlesztés a legfontosabb dolog

MTI
Egyetlen helyes döntés van a koronavírus utáni helyzetben: fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, piacot veszít - jelentette ki az agrárminiszter kedden Pacsán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István a Pulyka-Java Baromfifeldolgozó Kft.-nél tett üzemlátogatása után beszélt arról, hogy a rendkívüli helyzetben a baromfiágazatnál az állatjóléti programokban résztvevő 2370 termelőnek a lehető legrövidebb idő alatt fizetik ki a támogatásokat, és az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások esetében is ez a cél.

Létrehoztak egy 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői számára, továbbá 80 milliárd forint értékben új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet meg az agrártárca az állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára

- mondta Nagy István.

Az agrárminiszter kifejtette, hogy a válságkezelő támogatási programot a következő két hétben hirdetik meg, ebből az élelmiszeripar 8 milliárd, a baromfiágazat 3 milliárd forinttal részesül. A beruházási pályázati csomagot a nyár folyamán teszik közzé, 50 milliárd forint értékben a teljes állattenyésztési ágazatot felöleli majd a felhívás, amelynek újdonsága, hogy 50%-os támogatás mellett 500 millió forintról 2 milliárd forintra emelik a maximálisan elnyerhető összeget.

Nagy István kitért arra is, hogy a magyar agrárvállalkozások, gazdálkodók, termelők, élelmiszerforgalmazók a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben is helytálltak. A magyar családok ellátási zavarok nélkül vészelték át a járványhelyzetet, március 14-én még a karácsonyi forgalmat is megháromszorozta a kiskereskedelemben a vásárlói roham, de ennek ellenére is mindig folyamatos volt az ellátás.

A Pulyka-Java Baromfifeldolgozó Kft.-ről szólva az agrárminiszter azt mondta, a megbízható vevőkörrel és biztos piaci háttérrel rendelkező cég életére is kedvezőtlenül hatott a járvány, miközben évi 1 millió pulykát és 4,5 millió csirkét vágott és dolgozott fel a piaci szűkülést megelőzően. A járvány óriási keresletcsökkenést idézett elő a cég fő külföldi piacain, Ausztriában, Romániában, Olaszországában, Horvátországában, Németországban, Szlovéniában és Szlovákiában.

A közel 100 dolgozónak munkahelyet biztosító családi vállalkozás az egyetlen olyan vágóhíddal rendelkezik az országban, ahol két soron külön dolgozzák fel a pulykát és a csirkét. Tervezett fejlesztéseikkel pedig a továbbfeldolgozott, ízesített, konyhakészre előkészített termékekkel szeretne újabb piacokat nyerni a vállalkozás

- részletezte Nagy István.

Kántor Mária Veronika cégvezető elmondta, a tavalyi év hasonló időszakához képest az idei első négy hónapban mintegy 40 százalékkal, 1 milliárd forinttal csökkent a cég árbevétele. A cégvezető MTI kérdésére hozzátette: nemrég fejeztek be saját forrásból egy 180 millió forintos beruházást, amelynek keretében az irodaházat és az öltözőket bővítették, továbbá új laboratóriumot és mosodát építettek. A növekvő igényekre válaszul terveik között szerepel új kazán, illetve hűtőautó vásárlása. A nyilvános cégadatok szerint a cég a tavalyi évet nettó 6,176 milliárd forintos árbevétel mellett 210 millió forintos adózott eredménnyel zárta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?