Súlyos jelentés: a koronavírus-válság az amerikai mezőgazdaságot sem kíméli

Súlyos jelentés: a koronavírus-válság az amerikai mezőgazdaságot sem kíméli

agrarszektor.hu
Pusztító hatással bír az Amerikai Egyesült Államokban a koronavírus-válság a mezőgazdasági árakra és a mezőgazdasági jövedelmekre. Egy amerikai egyetem értékelést készített a járvány mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól és ezek következményeiről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egyesült Államokban a Missouri Egyetem (FAPRI) értékelést készített a koronavírus-pandémia következményeiről a mezőgazdasági árakra és a gazdaságok jövedelmére. És a kilátások annak ellenére is sötétek, hogy az amerikai gazdálkodóknak széles körű állami támogatást nyújtottak, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A mezőgazdasági árak ebben az évben hirtelen esni kezdtek a koronavírus válság miatt, és majdnem egynegyedével lenyomták a mezőgazdasági jövedelmet.

Sok termelő már most nagy bajban van, amit az elhúzódó koronavírus válság tovább súlyosbít. Az állami támogatások ellensúlyozhatják a mezőgazdasági ágazat veszteségeinek egy részét, mondta Pat Westhoff, a FAPRI igazgatója. Donald Trump amerikai államelnök 16 milliárd dolláros támogatásról tett ígéretet, de a kormánynak még nem kell nyilatkoznia, hogyan kerül a pénz felosztásra a termelők között.

A FAPRI elemzői szerint a COVID-19 lehetséges hatása a mezőgazdaságra alapvetően függ a járvány hosszától és intenzitásától. Az elemzés fő makrogazdasági feltételezései a gazdaság éles és jelentős visszaesését mutatják 2020-ban, a legnagyobb visszaesés pedig a második negyedévben. A forgatókönyv "V-alakú" recessziót feltételez, amelyben a piac gyorsan felépül. Az ilyen eredmény valószínűleg a közegészségügyi válság gyors befejezésétől és a jelenlegi gazdasági korlátoktól függ. Ha a koronavírus 2021-ig is korlátozza a gazdasági tevékenységeket, a recesszió sokkal mélyebbre mehet és hosszabb ideig tarthat. A fogyasztói kiadásokat nagyon negatívan befolyásolja a munkanélküliség növekedése és a gazdasági tevékenység korlátozása. Az Egyesült Államokban a fogyasztói kiadások ilyen mértékű csökkenését utoljára 2009-ben, a nagy recesszió idején látták.

A fenti "optimista COVID forgatókönyv" alapján, a FAPRI tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi termékek ára 5-10%-kal esik vissza a 2020/21-es gazdasági évben. A 2019/20-os gazdasági év gabonaáraira gyakorolt hatást korlátozza az a tény, hogy a termelés nagy részét a válság kezdete előtt értékesítették. Ez különösen igaz a búzára. Mivel az árak csökkenése valamennyi kultúrát érinti, az új 2020/21-ös gazdasági évre vonatkozó területmozgások meglehetősen kicsik, állítja a FAPRI. A kukoricaárak viszonylag nagy csökkenése miatt a kukorica területe valószínűleg kissé csökken.

A legfontosabb növényekre gyakorolt árhatás általában jelentősebb a 2020/21-es gazdasági évben, mint a 2019/20-os gazdasági évben, bár feltételezhető, hogy a gazdasági fellendülés ebben az évben kezdődik. A nettó mezőgazdasági jövedelem 2020-ban mintegy 20 milliárd dollárral, vagyis alig 20%-kal csökken, figyelembe véve az állami támogatásokat és az alacsony termelési költségeket. A tudósok szerint a mezőgazdasági jövedelem 2021-ben feltételezően fellendül, 2022-re visszatér az alapértékre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?