Megszólalt a Bige Holding: a koronavírus ellenére is stabil a műtrágyapiac

Megszólalt a Bige Holding: a koronavírus ellenére is stabil a műtrágyapiac

MTI
A járványügyi helyzet és a különböző híresztelések ellenére a műtrágyapiac stabil, legnagyobb hazai szereplője, a Nitrogénművek Zrt. folyamatosan és gördülékenyen végzi tevékenységét, a műtrágyagyártást és a termelők ellátását, hiánytól nem kell tartani - mondta Rácz Zoltán, a társaság kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint kifejtette, a műtrágyagyártásban semmilyen kockázat nincsen, a járványügyi előírásokat természetesen a cégnél is életbe léptették. A szezonális munkálataikat végző gazdálkodóknál is nyugalmat tapasztalnak, fennakadásokra a mezőgazdasági termelésben sem kell tartani. Az is jó hír, hogy a Magyar Államkincstár március 31-ig rekordmagas, mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fog kifizetni a 2019. kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedett termelők számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nitrogénművek Zrt.-nél teljes kapacitással működik a gyár Pétfürdőn. A napi Pétisó termelési kapacitás nagyságrendje 5000 tonna, ez Európa legnagyobb CAN műtrágya (27%-ban nitrogént tartalmazó Pétisó) kapacitását jelenti, ami lefedi a belföldi piaci igényeket. A jelenlegi helyzetben kiemelkedik ennek jelentősége, fogalmazott Rácz Zoltán. Ami a foszfor és kálium tartalmú műtrágyákat illeti, a Bige Holding szolnoki gyára is folyamatosan termel.

Keresleti piac van, az árakban nagy elmozdulás nincs, az idei tavaszi műtrágya szezon árgörbéje egyelőre a megszokott szezonalitást mutatja. Ilyenkor a későn vásárlók a logisztikai kihívásokból adódóan általában magasabb árakkal találkoznak, de ez inkább az exportpiacokon jelentkezhet. Az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége, amelynek a Nitrogénművek is tagja, kérte az Európai Bizottság illetékeseitől a határokon átmenő műtrágya és egyéb mezőgazdasági inputanyagok szállításának zavartalanságát.

Termékeik eladását új értékesítési csatorna is segíti, a genezis webshop, ahol a műtrágyát is kedvező feltételekkel és kondíciókkal lehet megvásárolni - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?