2020-ban nem csak az öröklés és a mezőgazdasági adózás kérdése rendeződhet

agrarszektor.hu
2020-ban az öröklés és a mezőgazdasági adózás újragondolása mellett végre rendeződhetnek a közös osztatlan földtulajdon okozta visszásságok is - mondta a Világgazdaságnak Nagy István, agrárminiszter. Ugyanakkor a változó éghajlati körülményekre is meg kell találni a válaszokat, és a magyar fajták felélesztése megoldást jelenthet. A tárcavezető szerint olcsó tojásra mindig szükség lesz, így ha az uniós termelőknek megtiltják a ketreces tartást, pillanatokon belül a háromszorosára nőhet a tojás ára.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A generációváltás, az öröklés és a birtokátadás kérdéskörének rendezése nagy kihívás, de komoly lehetőség is egyben - mondta Nagy István. Hozzátette: az előttünk álló év egyik legnagyobb feladata lesz megtalálni azt a módot, amelynek köszönhetően biztosítható a rendszerváltás óta felépített gazdaságok megmaradása. Érintőlegesen ugyan, de idetartozik a mezőgazdaságiadózás megreformálása is. Olyan új formát kell találnunk, amely magában foglalja az őstermelői létforma előnyeit, de tisztességes körülmények között ad lehetőséget a gazdaságok fejlesztésére, bővítésére. Emellett régi adóssága az agrárkormányzatnak a közös osztatlan tulajdonú földterületek rendezése, harminc év után épp itt az ideje, hogy elvágjuk azokat a gordiuszi csomókat, amelyek gúzsba kötik a mezőgazdaságot. Régóta tart a birtokrendezési törvénycsomag előkészítése, a széles körű társadalmi egyeztetés során mindig újabb és újabb problémák merültek fel. Várhatóan a tavaszi ülésszakban kerül az Országgyűlés elé a törvénycsomag, amely érdeksérelem nélkül rendezheti a kérdést, a parlamenti vita után pedig végre elkezdődhet e méltatlan hagyaték felszámolása - emelte ki. 

Nagy István arról is beszélt, hogy hazánk ebben a ciklusban új pályázati rendszert épített fel, amelynek a kialakítása és az európai uniós akkreditálása is időt vett igénybe. Azóta felgyorsultak az események, így az újabb pályázati felhívásaink már néhány hónap alatt átfutnak a rendszeren. A korábbi pályázatok elbírálása azonban valóban elhúzódott, az eltelt időben pedig jelentősen megdrágultak a beruházások. A nyertesek emiatt változásbejelentéssel élhetnek, amit a kormányhivataloknak kell elbírálniuk. Ezt a megfelelő rugalmassággal teszik, pillanatnyilag mégis ez lassítja a projektek megvalósítását.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt 

Az agrárminiszter szerint bár a sertéspestis valóban óriási veszélyt jelent, ugyanakkor komoly piaci lehetőséget is rejt, a magas felvásárlási áraknak köszönhetően ugyanis soha ilyen jövedelmezően nem tudtak sertést tartani a gazdák, mint most. Kitért arra is, hogy a piaci előnyünk megtartásához azonban az kell, hogy továbbra is megőrizzük az állategészségügyi státusunkat. A járványveszély egy másik hozadéka pedig az, hogy az állattartók minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek az állategészségügyi beruházásokra, sokkal fegyelmezettebbek, körültekintőbbek, mint korábban.

Néhány bolthálózat rövidesen a ketreces tartásban tojt tojást szeretné száműzni a kínálatából, amivel Nagy István szerint sokat árthatunk magunknak. Egyrészt a mélyalmos termelésben nem lehet kiszűrni a szalmonellafertőzést, másrészt pillanatokon belül háromszorosára nőhet a tojás ára. Olcsó tojásra mindig szükség lesz. Így ha az uniós termelőknek megtiltják a ketreces tartást, a boltokban minden bizonnyal megjelennek majd az EU-n kívülről érkező, bizonytalan eredetű és kétes minőségű áruk. A civil szervezetek átgondolatlan akcióinak beláthatatlan következményei lehetnek, és ha ez így folytatódik, nem 5-10 százalékos, hanem rövid időn belül 100-150 százalékos áremelés jön - hangsúlyozta. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03