Ide ömlik a támogatás - Ezek a növények és állatok kapják a legtöbb pénzt

agrarszektor.hu
2019 első felében a NAIK AKI Pénzügyi hírlevele szerint a támogatások kétharmada átalányszerűen érkezett a termelőkhöz, azaz egy bizonyos hektárméret vagy állatlétszám után szinte automatikusan. A dotáció mindössze negyede érkezett pályázat útján elérhető vidékfejlesztési célokra. A hírlevél sorra veszi, hogy pontosan mire is költöttünk, és melyek a legfontosabb, támogatandó területek a szakigazgatás számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019-ben az első félévben - a korábbi évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások dominálták a kifizetéseket - derül ki a NAIK AKI Pénzügyi hírleveléből.  Az ágazatba érkezett összes támogatás csaknem kétharmada, 62 százaléka jutott el a gazdákhoz olyan jogcímekre, mint területalapú támogatás, zöldítés vagy termeléshez kötött támogatások. A támogatások mindössze negyede irányult vidékfejlesztési intézkedésekre - ezekhez pályázatok révén lehet hozzájutni.

Ha pedig azt vizsgáljuk, hogy az ágazatba áramló pénzek mekkora hányada érkezett az unió közös költségvetéséből, és mekkora nemzeti forrásból, akkor azt látjuk, hogy a hazai forrás részaránya mindössze 16 százalék.

Tavalyhoz képest megugrottak a kifizetések, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a beruházások befejező stádiumba kerültek.

A 90,6 milliárdot kitevő vidékfejlesztési kifizetések így oszlottak meg a különféle jogcímek között. Jól látszik a tavalyi évhez képest a befejezéshez érkező beruházások megugrása.


A közvetlen támogatások jogcímein 2019 első félévében 212,7 milliárd forint jutott el a termelőkhöz az alábbi jogcímeken és összegekben:


Nemzeti támogatásként 33,2 milliárd forintot fizettek ki 2019. június 30-ig, mégpedig ezeken a jogcímeken:


Ennyi pénzt kaptak az egyes ágazatok

Az állattenyésztéssel és -tartással foglalkozó termelők összességében 44,5 milliárd forintot vettek igénybe 2019. június 30-ig, ennek 56,5 százaléka nemzeti költségvetésből került kifizetésre. Ha részletesebben megnézzük, hogy mely ágazatok kapják a legtöbb pénzt, egészen nagy eltéréseket látunk. Az állattartásban egyértelműen a szarvasmarha ágazat a nyerő.

A szántóföldi növénytermesztő ágazat 187,7 milliárd forint támogatásban részesült 2019 első félévében, amely csaknem teljes egészében uniós költségvetésből származott (alapvetően zöldítés és területalapú támogatás). A területalapú támogatásban is részesülő szántóföldi növények közül a szemes és a szálas fehérjenövények jelentős extra támogatást kaptak, ami a gyakorlatban a lucerna és a szója termeléshez kötött támogatását jelenti.

A kertészeti ágazat az első félévben 10,9 milliárd forint támogatásban részesült, ameinek 81,5 százaléka származott uniós, 18,5 százaléka pedig nemzeti forrásból. A támogatási jogcímek között az ipari zöldségnövény és a zöldségnövény termesztésének támogatása dominál, olyan kultúráké, mint a zöldborsó és csemegekukorca vagy a cukorrépa és az olajtök.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58