A magyar mezőgazdaságot is elérte a klímakatasztrófa

agrarszektor.hu
Magyarország növénytermesztésének és állattenyésztésének egyaránt szembe kell néznie a klímaváltozás hatásaival, a megoldás pedig újabb fajok és fajták nemesítése lehet - hangzott el a Portfolio Agrárszektor Kelet-magyarországi Agrárfórumán Hajdúböszörményben. A szélsőséges időjárásra a mezőgazdaságnak is reagálnia kell, hiszen a magyar élelmiszertermelést is befolyásolja, és ahhoz, hogy a szektor tudja tartani a lépést az éghajlatváltozással, elengedhetetlen a növények igényeihez igazodni tudó termesztéstechnológiák és termelési rendszerek fejlesztése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar mezőgazdaság teljesítménye 2018-ban elérte a 2,720 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy 2010 és 2018 között 33 százalékkal emelkedett - mondta Farkas Sándor az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Kelet-magyarországi Agrárfórumon. Ugyanebben az intervallumban az agrárexport értéke 49 százalékkal emelkedett, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma pedig 24 százalékkal (215 ezer fő) volt magasabb 2018-ban 2010-hez képest. Az államtitkár ez utóbbi számmal kapcsolatban azonban kiemelte, hogy ez a tendencia nem biztos hogy folytatódni fog, hiszen nem feltétlenül az a cél, hogy a foglalkoztatottak száma növekedjen. Sokkal fontosabb ugyanis, hogy a hatékonyság fejlődjön, ehhez pedig ezzel a 215 ezer fővel kell nagyobb mennyiséget és jobb minőséget előállítani. A 2010 és 2018 között történt változások közül érdemes kiemelne, hogy a magyar mezőgazdaság hektárra vetített termelékenysége 615 euró volt ebben a periódusban, ami messze elmarad a legtöbb európai országétól, az átlag ugyanis 1000 euró körül mozog - tájékoztatott Farkas Sándor. 

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy az ágazati kihívások közül az egyik legfontosabb a klímaváltozás, amelynek az élelmiszertermelésre gyakorolt hatásaira reagálni kell. Így kiemelt szerepe van most a növénynemesítésnek, természetesen a GMO-mentesség fenntartása mellett: szárazságtűrő, sótűrő növények nemesítése; tápanyag-hasznosító képesség javítása; betegségeknek, kártevőknek ellenálló fajták nemesítése. Emellett fontos a növények igényeihez igazodni tudó termesztéstechnológiák és termelési rendszerek fejelsztése, hiszen ha 2050-re a Föld népessége meghaladja majd a 9 milliárd főt, kétszer több alapvető élelmiszerre lesz szükség, mint napjainkban, és ennek eléréséhez a termésmennyiségnek 2,4 százalékkal kell majd éves szinten növekednie - tette hozzá Farkas Sándor. 

Nemcsak a növénytermesztésnek, de az állattenyésztésnek is reagálnia kell a szélsőséges időjárás hatásaira. Megoldás lehet, ha az állatfajták nemesítése során a teljesítmény és a minőség mellett megjelenik a klímaváltozás hatásait jobban tűrő tulajdonság is. Egyes állatfajták ugyanis eltérően reaáglnak a klímaváltozás várható hatásaira, az intenzív tartású szarvasmarha, sertés és baromfi fajtáknak ugyanis a hozamcsökkenés a válasza. A jövőben a legnagyobb kihívás az állategészségügy felkészültsége, a takarmány és vízellátás kiszámítható biztosítása, az intenzív állattenyésztés versenyképességének növelése, valamint a támogatások rendszerének fenntartása lesz majd - hangsúlyozta az államtitkár.  

Farkas Sándor az öntözésfejlesztésről is beszélt, melynek egyik legfontosabb eleme volt az öntözési idény meghosszabbítása március 1-től október 31-ig. A következő évek terveiről elmondta, hogy cél az öntözhető területek jelentős növelése 2024-ig, az öntözést akadályozó tényezők csökkentése 2020-ig, az öntözéshez szükséges vízjogi engedélyezés további egyszerűsítése, illetve az öntözéssel kapcsolatos továbbképzések ösztönzése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03