Nagy húzás Mezőhegyesen - Lázár aláírta a szándéknyilatkozatot

Visszavásárolja az állami tulajdonban lévő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a mezőhegyesi vetőmagüzemet a francia tulajdonú Limagrain Hungary Kft.-től. Erről Lázár János kormánybiztos a napokban írt alá szándéknyilatkozatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a 2017-től újjászervezett mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. visszavásárolja a helyi vetőmagüzemet, amelyet az állami cég jogelődjének magántulajdonosai a francia Limagrain Hungary Kft.-nek értékesítettek - jelentette be Lázár János tangazdaságot felügyelő kormánybiztos a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén. A kormánybiztos a visszavásárlás érdekében a napokban szándéknyilatkozatot írt alá, és várakozásai szerint a tranzakció hatvan napon belül le is zárulhat.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. ma 2 ezer hektár öntözhető területen termel hibridkukorica-vetőmagot, és a vetőmagüzem visszaszerzésével lehetősége nyílik feldolgozott, fémzárolt vetőmagok előállítására is.

Az évente megtermelt, 10 ezer tonna vetőmag 400 ezer hektár kukoricaterület bevetésére elegendő,

így Mezőhegyes a minőségi vetőmagot már ma is a teljes hazai takarmánykukorica-terület 40-50 százalékára biztosíthatná, és a mennyiség növelése érdekében további beruházásokat is terveznek. A vetőmagtermeléshez szükséges öntözés fejlesztésére 40 milliárd forintos programot indítanak, amellyel az egyidejűleg öntözhető területet 3 ezer hektárra bővítik. Ehhez a vetésváltás miatt 6 ezer hektáron kell kialakítaniuk az öntözési feltételeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?