KSH: Csaknem 350 milliárd forintot fordítottunk mezőgazdasági fejlesztésekre

agrarszektor.hu
Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai a Vidékfejlesztési Program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően. Leginkább a kertészet, az állattartás és a feldolgozás technológiai háttere javult.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH legfrissebb adatai szerint a mezőgazdaság beruházásai tavaly - a jelentős, 2017-es 10,8 százalékos növekedés után - változatlan áron 8,3 százalékkal tovább bővültek.

A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben.

A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult. A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásai.

Ezen belül kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak a pályázó gazdák 2018-ban.

Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését. Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz. Mindez hozzájárul az Agrárminisztérium egyik legfontosabb céljához, a versenyképesség további növekedéséhez.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?