Átvette a falugazdászokat az agrárkamara

MTI
Nem lesz olcsó az új tanácsadói rendszer, de évi egymilliárdot így is spórolnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január elsejétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) került a falugazdász-hálózat a kormányhivataloktól. A NAK az idéntől egységes tanácsadói hálózatot működtet, amelynek költsége nyolcmilliárd forint lesz. Bár ez nem csekély kiadás, a szervezeti átalakítással egymilliárdot spórolnak meg - állítja a NAK.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: a 467 főt számláló szervezet az agrárgazdasági kamara 202 fős tanácsadói testületével kiegészülve egységes hálózatként működik tovább, ami lehetővé teszi az eddigieknél hatékonyabb, egységes gazdatámogató rendszer kiépítését.

Az új rendszer működése a számítások szerint évente 8 milliárd forintba kerül majd, ami mintegy 1 milliárd forintos megtakarítás a korábbi költségekhez képest. A falugazdász-hálózat a továbbiakban is egységes szabályok szerint működik, de a falugazdászok figyelembe veszik a helyi sajátosságokat is.

A most kezdődő mintegy kéthónapos átmenti időszakban a falugazdászok az eddigi irodákban végzik munkájukat. Ez idő alatt a NAK mintegy 200 új irodát alakít ki úgy, hogy ezáltal javuljon az ország egyes körzeteinek lefedettsége. A tervek között szerepel az is, hogy a falugazdászok fenntartják - heti rendszerességgel - az ügyfelek fogadását a helyi önkormányzatoknál.

Annak érdekében, hogy az új rendszer országosan egységes elvek szerint és színvonalon működjön, a NAK megkezdi az új szervezet tagjainak a képzését. Erre a NAK elnöke szerint azért van szükség, hogy mind a falugazdászok, mind a volt kamarai tanácsadók részletesen megismerjék az összevont hálózat új, bővebb feladatköreit.

A tanácsadási tevékenység mellett hatósági feladatokat is ellát az újonnan kialakított hálózat: így például a mezőgazdasági káresemények felmérését, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésével kapcsolatos teendők ügyintézését, a termésbecsléssel, illetve a növények állapotminősítésével összefüggő adatgyűjtési és -szolgáltatási feladatokat. Emellett a hálózat adja ki és érvényesíti az őstermelői igazolványokat, ami január 1-jétől, új kamarai szolgáltatásként ingyenes.

A hatósági feladatok azonban nem ellenőrző jellegűek, azok továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainál maradnak - közölte a NAK elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?