Szerbia eltöröné a GMO-tilalmat

agrarszektor.hu
A genetikailag módosított élelmiszerek termelésére és fogalmazására vonatkozó teljes tilalom feloldására készül Szerbia a Napi Gazdaság írása szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WTO szabályai szerint nem lehet betiltani olyan cikkek importját, melyek veszélyes volta nem bizonyított, ezzel szemben az Unióban a GMO termékek behozatalát szigorú szabályokhoz kötik. Behozatali engedéllyel megközelítőleg 50 ilyen termék rendelkezik jelenleg, de csak kettő termesztése engedélyezett az Unió területén, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek esetén pedig kötelező feltüntetni a 0,9 százalékot meghaladó GMO-tartalmat.

A WTO szabályzat csak egyes termékek ideiglenes importtilalmát engedélyezik, melyet fel kell oldani záros határidőn belül, amennyiben nincsen káros voltára egyértelmű tudományos bizonyíték. A GMO növények esetében ilyen bizonyíték nem létezik. A belgrádi kiskereskedelmi minisztérium szerint a WTO 157 tagországa ugyan eltérően vélekedik a GMO-tilalomról, a szerbhez hasonló teljes tiltás sehol nincs érvényben. S bár a WTO előírások nem rendelkeznek a termesztésről, egyelőre nem tudni a készülő törvénymódosítás ezen a téren is engedékenyebbnek bizonyul-e majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06