Kapuvár - Jogerős a felszámolási határozat

agrarszektor.hu
Jogerőssé vált a Kapuvári Hús Zrt. felszámolásáról született bírósági végzés - tájékoztatta a Győri Törvényszék szóvivő bírója csütörtökön az MTI-t. Máté Kinga jelezte: a döntés közzététele megtörtént, s ez a felszámolási eljárás kezdő időpontja is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elektronikus cégközlönyben csütörtökön reggel közzétettek szerint az április 26-án benyújtott kérelem alapján október 1-jén emelkedett jogerőre a végzés, amellyel a bíróság a Kapuvári Hús Húsipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság felszámolását főeljárásként elrendelte, felszámolóként a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölve ki. A társaság felszámolóbiztosa Jendrolovics Pál Péter.

A dokumentum szerint a követeléseiket a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánók a végzés közzétételétől számított 40 napon belül jelenthetik be igényüket a felszámolónak. A kapuvári húsgyárban szeptember elején többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a munka. A kormányszóvivői iroda szeptember 12-én bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt.

A múlt hétfőn - a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később - újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel. Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor azt mondta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába a cég, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban.

A többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látta a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását. A Kisalföld című lapnak Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos adóhatósági eljárás folyik ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll. Az MTI érdeklődésére szerdán úgy nyilatkozott: egyszerre akarja újraindítani a termelést a kapuvári húsgyárban az üzem mögött álló két társaság többségi tulajdonosa, de egyelőre nem tudja, ez mikor történhet meg. A Kapuvári Hús Zrt.-ben és a Kapuvári Bacon Kft.-ben is érdekelt Zsobrák Péter elmondta: várják, hogy a felszámolásról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedése után kiderüljön, ki lesz a Kapuvári Hús Zrt. felszámolója; vele akarnak egyezségre jutni az újraindulásról.

A Kapuvári Bacon Kft. hitelképes, olyan állapotban van, hogy egy viszonylag nagyobb, egymilliárd forint körüli hitellel bármikor újraindítható, és a társaság "be van listázva a multiknál" - közölte, hozzátéve: ekkora összeggel be lehetne állítani a heti hatezer sertés feldolgozását jelentő ideális termelést, amellyel megtartható az üzem jelenlegi 320 alkalmazottja. A Győri Törvényszék szeptember 3-án meghozott határozatában rendelte el a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását. A határozattal szemben az adós fellebbezést nyújtott be, majd ezt visszavonta a bíróságra hétfőn megérkezett beadványában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?