Jöhetnek-e a génmódosított termékek: megkezdődött a vita

agrarszektor.hu
Brüsszel legalizálná a köztermesztésbe vonásra szánt génmódosított termékek (GMO-k) nemzeti tiltását, a legradikálisabb ellenzők azonban még ezzel sem elégedettek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brüsszel júliusban egy olyan döntéshozatali rendszert javasolt, ami nagyobb mozgásteret adna a kormányoknak a köztermesztésbe bevonni szánt génmódosított növények tagállami engedélyezésében. Brüsszel lényegében a tagállamokra bízná az engedélyezést, így akár a tiltást is.

A hétfői agrárminiszteri ülésen a javaslatot kétkedve fogadták a GMO-pártiak, de az ellenzők is. Sokan úgy vélik, hogy a lépés aláásná a belső piac egységét, továbbá ellentétben állna a WTO-szabályokkal is. John Dalli, az EU egészségügyi biztosa azonban határozottan cáfolta ezeket az aggodalmakat - olvasható az EU Rapidon.

Nagy a széthúzás

A GMO-termesztést illetően meglehetősen megosztottak az országok. Számos tagállam nem korlátozza a GMO-k köztermesztésbe vonását - így  Spanyolország sem - miközben Magyarország, Ausztria, Görögország és Franciaország kategorikusan elutasítja azt. Eközben egy WTO-döntés arra kötelezi az EU-t, hogy nyissa meg piacait a génmódosított termékek előtt, erre egyelőre csak az ezt támogató országokban van mód.

Az ellenzők szerint hiába kapnák meg az országok a döntési jogkört az engedélyezés terén, tiltás esetén számos perre számíthatnának a génmódosított szervezeteket előállító cégek részéről, mivel közegészségügyi és környezetvédelmi okokkal nem indokolhatnák a tilalmat.

Hazánk álláspontját Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter képviselte az ülésen, mely szerint Magyarország is azt szeretné, ha a tagállamok környezeti és közegészségügyi szempontokra hivatkozva is megtagadhatnák a GMO-k engedélyezését - írja a Bruxinfo.

A mostani módosító javaslat továbbra sem vonatkozik a takarmányozásnál, vagy az élelmiszeriparban használt génmódosított szervezetekre (például a génmódosított szójára), ezeknél ugyanis hazánkban sincs általános tiltás. Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA késő ősszel terjeszti majd elő módszertani javaslatát, amely leírja a tiltásra vonatkozó lehetőségeit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06