Van mire koccintani: jó évet zárt tavaly a Törley

Van mire koccintani: jó évet zárt tavaly a Törley

agrarszektor.hu
Növelni tudták árbevételeiket a legnagyobb borpiaci szereplők, legtöbbjük esetében mind a belföldi, mind pedig a külföldi értékesítés nőtt – legalábbis nominálisan. Ha az adózott eredményt nézzük, akkor már nem ilyen egységes a kép: van a korábbi pluszokat érdemben növelni tudó cég, és komoly negatívumot produkáló társaság is – utóbbi esetében ráadásul a jelentős infláció ellenére is csökkent az árbevétel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összetett helyzetben vegyes eredményeket hozott a legnagyobb borpiaci cégek beszámolói szerint a tavalyi év. Összeállításunkban néhány piaci értelemben kiemelkedő szereplő számait hasonlítottuk össze, vagyis nem feltétlenül a szőlészet terén jelentős, hanem inkább a forgalmazásban fontosnak számító cégek eredményeit elemezzük. A sorban van ugyanakkor pezsgőgyártó és klasszikus borászat is.

Jól szerepeltek a nagyok

Méretei és részben tevékenysége miatt is kilóg a sorból a hazai ágazatban meghatározónak számító szőlőfeldolgozó vállalat, a Törley Pezsgőpincészet Kft., amely eredményeit tekintve is kiemelkedik a mezőnyből. A cég éves beszámolója szerint 21,69 milliárd forint nettó árbevételt ért el a 2022-es évben, amely stabil növekedés az előző évi 18,8 milliárd után. Ebből a belföldi értékesítés nettó árbevétele mintegy 14,96 milliárd forint volt, míg az exportértékesítés a Törley esetében hagyományosan nagy arányú, tavaly is közel 6,73 milliárd forintot tett ki. Az előző évihez képest tehát mindkét soron növekedést könyvelhetett el a cég, vagyis bővült belföldi és külföldi értékesítése is.

Jól szerepelt a hazai borpiacon kiemelkedő Grape-Vine Bortermelő és Kereskedelmi Kft. is. A cég a tavalyi évben 5,56 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelhetett el a belföldi értékesítés tekintetében, az exportértékesítés nettó árbevétele pedig 4,28 milliárd forint volt, ami összesen 9,83 milliárd forintot tett ki.

A cég adózás előtti eredménye közel 1,24 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig csaknem elérte 1,19 milliárd forintot. Utóbbi érték 2021-ben még csak 774 millió volt, vagyis a cég érdemben tudott növekedni ebben a fontos mutatóban.

Növekvő árbevétel, változó eredmények

Akad olyan cég, ahol a kivitel eleve meghatározóbb, mint a belföldi forgalom - ilyen a Grand Tokaj Zrt. A cégnek a 2022-es évben a belföldi értékesítésből 1,41 milliárd forint fölötti nettó árbevétele származott, az exportértékesítésből pedig közel 1,67 milliárd forint. A teljes értékesítés nettó árbevétele tehát megközelítette a 3,1 milliárd forintot. Mind a belföldi, mind pedig az exportértékesítés terén növekedés volt megfigyelhető. Ezzel szemben a cég adózás előtti eredménye mínusz 429,5 millió forintot tett ki, adófizetési kötelezettség híján pedig az adózott eredményük is ugyanennyi volt.

Növelni tudta árbevételét a Varga Pincészet Kft. is, a cég belföldön a 2021-es 5,33 milliárd után tavaly már csaknem 5,92 milliárdot könyvelhetett el belföldi értékesítései után. A kivitelt tekintve is gyarapodott a vállalkozás, export-árbevétele a 540 millió forintra nőtt a megelőző évi 349 millióról.

Ez az érték figyelemreméltó ugyanakkor, ha számításba vesszük azt is, hogy a vállalkozás anyagköltsége jelentős mértékben megnőtt: a 2021-es 2,84 milliárdról 3,62 milliárdra emelkedett a cég ilyen jellegű kiadásainak összege.

Félmilliárdot meghaladó negatívum a Csányi Pincészetnél

Belföldi és exportértékesítése is visszaesett a Csányi Sándor érdekeltségébe, a Bonafarm Csoporthoz tartozó Csányi Pincészetnek. A cég 2021-es 1,571 milliárdos belföldi, valamint 144 milliós export-árbevétele tavaly már csak 1,53 milliárd, illetve 113 millió forint volt. Kedvezőtlenül alakul ennek megfelelően a vállalkozás eredményessége is.

Ez – figyelembe véve az 1,64 milliárdos árbevételt -, kirívóan rossznak számít. Árnyalja a képet ugyanakkor, hogy a Bonafarm Csoport tagjaként működő cégek csoportszintű, és közép-hosszútávú stratégiai megfontolásokat is szem előtt tartanak, vagyis esetükben a negatív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz döntéseket hozna a menedzsment, vagy gond lenne a vállalkozással.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02