Nagy segítséget kaphatnak a magyar vállalkozások: erre jobb, ha mindenki figyel

Nagy segítséget kaphatnak a magyar vállalkozások: erre jobb, ha mindenki figyel

agrarszektor.hu
A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elavult internethálózat a cégek számára a frusztráción túl komoly veszélyt jelent a vállalkozások működésére is. Az instabil kapcsolatból következő lassú ügyintézés, információvesztés, a kommunikációs nehézségek és a helyzetből adódó munkahelyi stressz ugyanis jelentősen visszaveti a vállalatok hatékonyságát és versenyképességét. Magyarországon eddig gyakorlatilag csak a cégek szerencséjén múlt, hogy rendelkeznek-e megfelelő minőségű internetkapcsolattal, amit a hazai szolgáltatók kábeles lefedettsége határozott meg. Ez azonban ma már a múlté, hisz hazánkban is elkezdte bontogatni szárnyait a legújabb szatellit alapú internet szolgáltatás, amiről a szakemberek azt jósolják, hogy hamarosan nagyban átrendezheti a távközlési piacot Magyarországon is - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A „kőbe vésett” internetkapcsolat a múlté, megérkezett a megoldás

Hiába épít ki egy szervezet korszerű digitális infrastruktúrát és fektet százezres, vagy milliós eszközökbe, ha a rossz internet-hozzáférés miatt nem képes megfelelő hatékonysággal működni az informatikai rendszer.

Azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy mielőtt új irodába, vagy telephelyre költöznek, először az internethálózat minőségét kell megnézni, mert azon a legtöbb esetben szinte lehetetlen változtatni, vagy ha lehet, akkor is csak nagyon költségesen. Ez most megváltozott. A Starlink az első olyan technológia, ami lehetővé teszi azt, hogy ez a szempont végre ne legyen kőbe vésve. Ráadásul ezt az internet-szolgáltatást a cégek költözésnél is vihetik magukkal, így, ha ezt választják, biztosan egy hosszú távú megoldásba fektetnek

- vázolta fel Juhász Viktor, a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

Az Elon Musk által alapított SpaceX világméretű műholdas projektje a Starlink egy szatellit alapú internet szolgáltatás, ami a világ olyan részein nyújt internethozzáférést, ahol a hagyományos infrastruktúrák hiányoznak. Bár a projekt jelenleg még tesztelések alatt áll, de már most többezer felhasználót szolgál ki világszerte, a szolgáltatás elérése pedig folyamatosan bővül, ahogy egyre több szatellit kerül földkörüli pályára. A szakemberek azt jósolják, hogy amennyiben a Starlink elég nagy sávszélességet tud biztosítani, belátható időn belül versenyképes lehet akár a piacvezető internetszolgáltatókkal szemben is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eddig milliókba is kerülhetett a cégeknek az internethálózati minőség fejlesztése

A hazai vállalatok tipikus esete, hogy kibérelnek egy irodát vagy telephelyet, ahol 15-20 emberrel kezdik meg a munkát, majd az évek során felskálázódnak és egyszer csak azt veszik észre, hogy az internet, ami eddig megfelelő volt, a háromszor annyi munkatárs számára már kevésnek bizonyul. Ez abban az esetben jelent nagy problémát, ha a vállalat telephelye földrajzilag egy olyan területre esik, ahol az internet-szolgáltató nem rendelkezik megfelelő kábeles lefedettséggel. Ilyenkor a szolgáltatónak több millió forintos beruházásba kerül a hálózat kiterjesztése, hisz az optikai kábeleket ki kell húznia egészen a telephelyig. Ezt a költséget általában beépíti a vállalat előfizetésébe és az esetek nagy részében többéves hűségszerződést is kötnie kell a cégnek az internet szolgáltatóval.

Volt egy ügyfelünk, ahol már akkora fennakadást okozott a gyenge hálózat, hogy a kollégák elkezdték beosztani egymás közt, ki mikor csatlakozhat fel a vállalat wifijére és mikor tölthet le fájlokat. Ezt a problémát az internet szolgáltató havi több százezer forintért tudta volna megoldani, amit a cég nem engedhetett meg magának. Ekkor jött az ötletünk, hogy tegyünk egy próbát a műholdas internettel és mint IT szolgáltatójuk, bevezettük hozzájuk a Starlink-et, ami a távközlési vállalat által ajánlott ár töredékéért oldotta meg ezt a gondot. Most már három hónapja használják és tényleg nagyon bevált

- számolt be egy hazai kkv esetéről Juhász Viktor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánkban még kevesen tudnak erről a lehetőségről

Az internethálózati minőség klasszikusan nem az IT szolgáltatók felelősségkörébe tartozik, ám a vállalatok dolgozóin kívül, az esetek többségében ők azok, akik kénytelenek szembesülni a problémával, hisz az ügyfelek ilyenkor hozzájuk fordulnak elsőként segítségért. Eddig ennek orvoslására nem sokat tudott tenni a szervezet informatikai szolgáltatója. Bár korábban már sokan próbálták 4G-s mobil internettel megoldani az akadozó hálózatot, ez a szolgáltatás üzleti használatra sajnos nem alkalmas, mert rendkívül instabilnak bizonyult. A Starlink ellenben egy különösen megbízható megoldás és árban sem áll messze a 4G vagy 5G internet szolgáltatástól. A szakértő szerint azonban hazánkban így is nagyon kevesen tudnak az új lehetőségről, noha számos cég működését könnyítené meg az új technológia bevezetése.

A munkánk során minket az mozgat, hogy problémákat oldjunk meg. IT szolgáltatóként a rossz internethálózat attól függetlenül, hogy nem rajtunk múlik, nekünk is komoly problémát jelent. Egy jó szolgáltató ilyenkor felméri a lehetőségeket és elkezd kutatni. Mindezt pedig addig teszi, amíg nem talál kézenfekvő megoldást. Másképp nem beszélhetünk vállalat és IT szolgáltató közötti hatékony együttműködésről

- árulta el Juhász Viktor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új technológia bevezetése évtizedes ugrást hozhat előre a magyar kkv-knál

A Starlink szatellit alapú internet bevezetése bár nem bonyolult, de informatikai szakértelmet igényel, hisz hatékonysága nagyban múlik az eszköz beállításán és finomhangolásán. A földi jelvevő gyakorlatilag egy félgömb alakú műhold, ami 150 fokban lát, amire azért van szükség, hogy követni tudja a fenti műholdak mozgását. Ezt a készüléket tehát olyan helyre kell helyezni, ahol nem árnyékolja be a jeleket semmi, ami tipikusan egy puszta síkterület, vagy tető. Emellett a készülék megfelelő rögzítése is nagyon fontos, ami szintén szakmai ismereteket igényel. A jelvevőt ezután gondosan be kell állítani, hogy rácsatlakozzon a legközelebbi műholdra, ami sokszor több órát vesz igénybe. Azonban a sikeres beállítás után gyakorlatilag problémamentesen üzemel a rendszer, hisz az eszköz képes magától követni a műholdakat, mobiltelefonról programozható, sőt, olyan funkcióval is rendelkezik, hogy fagy esetén leolvasztja magáról a jégréteget.

Ez a technológia a jelenlegi távközlési technikához képest olyan, mintha évtizedeket lépnénk előre az informatikában. A szolgáltatás már lefedi egész Magyarországot és 100 megabitet megbízhatóan szolgáltat, ami bőven elég 100-200 ember munkájához is. Az előfizetés jelenleg havi 20 ezer forint körül van, az eszköz maga pedig egy egyszeri 200 ezer forintos beruházás. Mi ezt a szolgáltatást egyébként kulcsrakészen adjuk az ügyfeleinknek és örömmel látjuk, hogy egyre több cég érdeklődik iránta és nyitottak rá

- fejtette ki Juhász Viktor, a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

4 tipikus probléma, amit megoldhat a hazai KKV számára a szatellit alapú internet szolgáltatás

Korlátos büdzsé és rossz internethálózat - Talán ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel a vállalatok szembesülnek. A hagyományos internethálózat minőségének javítása milliós tétel lehet, amit főleg a jelenlegi pénzügyi válság idején nem feltétlen engedhetnek meg maguknak a cégek. A műholdas internet töredék áron és megbízhatóan oldja meg ezt a problémát.

Kell egy kedvező árú backup hálózat - Nagyobb vállalatokra jellemző, hogy két internethálózatuk van arra az esetre, ha az egyik meghibásodna, legyen egy „tartalék”, úgynevezett backup hálózat. A szatellit alapú internet erre is megfelelő, hisz rendkívül megbízható.

Az internet csak esetenként kell - Vannak olyan vállalkozások, ahol bizonyos telephelyeken csak szezononként van szükség internetre. Hagyományos internet előfizetés esetén abban az időszakban is kell havidíjat fizetni, ha a vállalat nem használja a szolgáltatást. A műholdas internet havidíj alapú, így egy olyan időszakban, mikor nincs rá szükség, csak le kell állítani, majd újraindítani, amikor ismét használni szeretnénk, és csak az aktív hónapok után kell a szolgáltatásért fizetni.

Költözés előtt - Számos cég életében okoz problémát, hogy bár rossz az internethálózata, már nem szeretnének pénzt fektetni a javításába, mert kilátásban van a telephely, vagy iroda költözése. A műholdas internetben az a jó, hogy nem helyhez kötött, így bárhova is költözik a vállalat, viheti magával a szolgáltatását, vagy ha több telephellyel rendelkezik, igény szerint át is helyezheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?