Nagy változás jöhet ezeknél a támogatásoknál: ez sok állattartót érinthet

Nagy változás jöhet ezeknél a támogatásoknál: ez sok állattartót érinthet

agrarszektor.hu
Megjelent a kormány hivatalos honlapján az Agrárminisztérium (AM) azon jogszabálytervezete, amely az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet, valamint a haszongalamb vásárlásához nyújtott csekély összegű támogatásról szóló 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet tervezett módosításait tartalmazza. A rendelettervezetet az Agrárminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta, a vélemények beküldésére azonban alig egy hét áll a lakosság rendelkezésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet
módosításának célja a támogatás mértékének megemelése. Ennek értelmében a rendelet 3. §-ának 1. bekezdésében az anyakecskénként igényelhető támogatás összege 8200 forintról 12 ezer forintra nőne.

A haszongalamb vásárlásához nyújtott csekély összegű támogatásról szóló 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet jelenlegi módosításával a 2023. évre igényelhető legfeljebb 20 millió forint keretösszegű támogatás kerül meghirdetésre. A támogatás mértéke a támogatási időszakban vásárolt haszongalamb ellenértékének 75%-a, de legfeljebb 6 ezer forint/haszongalamb azzal, hogy az nem haladhatja meg a 4. § szerinti kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keretet, valamint egy kérelmező egy benyújtási időszakban legfeljebb 1200 darab haszongalamb után igényelhet támogatást.

A támogatás igénybevételére jogosult az a természetes vagy jogi személy (a továbbiakban:
kérelmező), aki vagy amely rendelkezik a támogatás igénybevételével vásárolt haszongalambok által megtermelt állomány vágósúlyt elérő egyedei értékesítésére vagy nevelésére vonatkozó, a cégnyilvántartásban szereplő adatok szerint és a Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (a továbbiakban: TEÁOR) szerinti TEÁOR'08 4611, 4623, vagy 1011 alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozással kötött adásvételi vagy vállalkozási szerződéssel vagy előszerződéssel (a továbbiakban együtt: szerződés), amely tartalmazza az alábbi adatokat:

  • a szerződő partner adatait,
  • a kérelmező (mint eladó vagy vállalkozó) adatait,
  • a tenyészet címét,
  • a haszongalambfajta megnevezését,
  • az adásvétel tárgyát képező mennyiséget, és
  • a teljesítés tervezett időpontját vagy időpontjait.

A jogszabálymódosítás értelmében a Magyar Kincstár a támogatási kérelmet elutasítja, ha
a kérelem alapját képező haszongalamb-vásárlás pénzügyileg nem rendezett, szerződéssel nem alátámasztott, vagy nem az érintett támogatási időszakra esik. Ugyancsak a kérelem elutasítását eredményezi, ha azt 1200 darabot meghaladó haszongalambra nyújtották be.

A kormány ezúttal sem adott sok időt a lakosságnak a tervezet véleményezésére. Az észrevételeket, javaslatok megtételére mindössze egy hét áll a rendelkezésre, azokat október 11-ig lehet beküldeni a kozigazgatasiegyeztetes@gfm.gov.hu e-mail címre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?