London pénzt ígér az EU-támogatás nélkül maradt termelőinek

London pénzt ígér az EU-támogatás nélkül maradt termelőinek

agrarszektor.hu
A brit gazdák költségei elszálltak és jelentős munkaerő-hiánytól szenved az agrárium, ám a termelők az uniós kilépés után támogatást sem kapnak már. A brit kormány évek óta ígér nekik segítséget, most – többszöri halasztás után – januárban kaphatnak pénzt környezetvédelmi elvárások teljesítésért cserébe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A brit tárcavezető erről a northamptonshire-i Desborough-ban tartott megbeszélésen adott tájékoztatást. A tanácskozáson a helyi gazdák megosztották aggodalmaikat Spencerrel és elmondták, hogy az új kifizetési rendszer késedelmes bevezetése és a munkaerőhiány komoly nehézséget okoz számukra – írja a BBC.

Környezetvédelmi támogatás

"Biztosítani fogjuk, hogy a gazdák megkapják a fizetésüket" - mondta Spencer. A kormány fenntartható gazdálkodást ösztönző rendszere (Sustainable Farming Incentive, SFI) az Európai Unió (EU) által nyújtott támogatási kifizetéseket hivatott helyettesíteni, amelyekre a Brexit után a gazdák már nem lesznek jogosultak.

A gazdáknak azt mondták, hogy a régóta várt rendszer a múlt hónapban készül el, de azóta szeptember közepéig elhalasztották. Spencer a West Lodge Farm Parkban tartott találkozón a gazdák egy csoportjának elmondta, hogy a kifizetéseket jóváhagyják, amint a program elindul, de "lehet, hogy a tényleges készpénzt csak decemberben vagy januárban kapják meg a bankban".

Elszálló költségek és munkaerő-hiány

Azt mondta: "Biztosítani fogjuk, hogy a gazdák megkapják a kifizetéseket, és bizalmat kapnak ahhoz, hogy a terményeket úgy vessék be, ahogyan azt mi szeretnénk". Sarah Bell, aki Corby közelében gazdálkodik, azt mondta: "Hét éve várunk erre az ígért rendszerre.” Rachel Fyfe clipstoni gazdálkodó a BBC-nek elmondta: „A költségeink az egekbe szöktek. A műtrágya ára tonnánként 260 fontról 900 font feletti csúcsra emelkedett."

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?