Új szabályozás jön Magyarországon: erről minden gazdának tudnia kell

Új szabályozás jön Magyarországon: erről minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben részletes szabályokat fogalmaztak meg a gumiabroncs-hulladékokkal kapcsolatban. A rendelet - egyebek mellett - foglalkozik azzal is, hogy mely termékek esetében kell alkalmazni az új hulladékgazdálkodási szabályok mentén.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Magyar Közlöny 2023. évi 95. számában jelent meg a 274/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet, melyben részletes szabályokat fogalmaznak meg a gumiabroncs-hulladékokkal kapcsolatban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. De mely termékekre is vonatkozik a szabály? A rendelet szövegéből kiderül, hogy a 4011 vámtarifaszámú új, gumi légabroncs, valamint a 4012 vámtarifaszámú újrafutózott vagy használt gumi légabroncs, a tömör vagy kisnyomású gumiabroncs esetében kell alkalmazni az előírásokat, a gumiabroncs-futófelület és gumiabroncs-tömlővédő szalag kivételével. A mezőgazdasági vagy erdőgazdasági gépekhez és járművekhez használatos abroncsokat pedig jellemzően a 401170-es kód alatt lehet megtalálni.

A rendelet értelmében a gumiabroncs forgalmazónak szerződést kell kötni a koncessziós társasággal (MOHU) és 2023. október 1-től át is kell vennie a visszavitt abroncsokat a forgalmazás helyén, illetve arra kijelölt helyen nyitvatartási időben. Kiemelendő a szabályból, hogy az átvételt nem köthetik új abroncsok vásárlásához! A visszavett gumiabroncsok elszállításáról a koncessziós társaság gondoskodik.

Mivel a rendszer „a szennyező fizet” elvére épül, a gyártónak kell fizetnie a díjat, mely fedezi a hulladék kezelésével kapcsolatos költségeket, így a kormány hivatalos oldalán megjelent közlemény is megerősíti a logikát, hogy a hulladékká vált terméket leadó személynek az átvételért nem kell majd fizetni. A hulladékot átvevő telephelyek listája frissült, mely a MOHU oldalán található meg hulladék típusok szerint, így látható, hogy az ország több pontján van már gumiabroncs átvételére szakosodott partner.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?