Itt az újabb fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Itt az újabb fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

agrarszektor.hu
Nemrég került napirendre az engedély nélkül ásott vagy fúrt kutak regisztrálásának a kérdése, egyelőre azonban nagy a bizonytalanság. Nagy István agrárminiszter a témát újra a kormány napirendjére szeretné vetetni, ám eddig csupán a mezőgazdasági célú vízkivétel esetében jelentettek be könnyítést. A Magyar Vízkútfúrók Egyesületének más a véleménye, szerintük az engedély nélküli kutak ellehetetlenítik a vízkészletgazdálkodást, szennyezik, sőt tönkre teszik a felszín alatti vízkészleteket.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Jelenleg az engedély nélkül ásott vagy fúrt kutak regisztrálásának határideje december 31., egyelőre azonban nagy a bizonytalanság, mert a bejelentési nyomtatvány még a kerti kutak esetében is eléggé bonyolult, sok cég csak jelentős összegért vállalja a segítséget - írja az Infostart. Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában már arról beszélt, hogy a témát újra a kormány napirendjére szeretné vetetni, mert ez a szabály csak a lakosság "vegzálására" alkalmas, és külön iparág épült ki, amely nyerészkedni akar az embereken. Nem ért egyet azonban Nagy István terveivel a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete, amely közleményében azt írja, hogy

az elmúlt napokban számos politikai indíttatású hír látott napvilágot az engedély nélkül létesített kutakkal kapcsolatban. Álláspontjuk szerint szakmai indokok ezekben még csak nyomokban sem voltak fölfedezhetők. Az évtizedek óta és jelenleg is érvényben lévő jogszabályokkal egyenesen szembe menve jelentik ki, hogy engedélyezésre, vízórákra, műszaki állapot fölmérésre nincs szükség. A kutak engedélyeztetésére ráépült iparról beszélnek, amit föl kell számolni.

Az egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy éppen az engedély nélkül és az esetek túlnyomó részében szakszerűtlenül megépített kutak létesítésére épült ki az elmúlt évtizedekben olyan iparág, aminek a fölszámolása lenne kívánatos. A szervezet szerint éppen ezek a kutak ellehetetlenítik az államtól elvárt tervszerű és előrelátó vízkészletgazdálkodást, szennyezik, sőt tönkre teszik a felszín alatti vízkészleteket.

Bízunk abban, hogy a jogalkotásban nem csupán a populista, választóvadász szempontok, hanem a jelen és a jövő nemzedékeinek valós érdekeit figyelembe vevő jogszabályok születnek majd, amelyek megalkotásában a politikusok mellett a szakma valódi képviselői (BM vízügyi helyettes államtitkárság, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, területi vízügyi igazgatóságok, katasztrófavédelmi igazgatóságok, felsőfokú oktatási intézmények, Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Hidrológiai Társaság, Kék Bolygó Alapítvány, Felszín Alatti Vizekért Alapítvány stb.) is szerepet kapnak

- áll a közleményben.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?