2023. október 1. vasárnap Malvin
Hivatalos: döntött a kormány az árstopról, ez vár a magyarokra mostantól

Hivatalos: döntött a kormány az árstopról, ez vár a magyarokra mostantól

agrarszektor.hu
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón számolt be a kormány legújabb döntéseiről. Bejelentette többek között, hogy a tavalyi aszálykárokat mérsékelni akarják, ezért a mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, és ennek a költségeit a kormány átvállalja. A miniszer közölte azt is, hogy figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját, ezért a kormány június 30-ig meghosszabbította az árstopokat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány június 30-ig meghosszabbította az árstopokat. Elmondta továbbá azt is, hogy tárgyaltak a tavalyi aszálykárok után kialakult helyzetről is, és habár idén az időjárás kegyes volt a gazdákhoz, mérsékleni akarják a tavalyi károkat. Ezért a kormány úgy határozott, hogy idén a mezőgazdasági öntözés ingyenes lesz, és ennek a költségeit a kormány átvállalja. 

A gabonakérdésről is tárgyalt a szerdai ülésen a kormány, a gazdák és a fogyasztók védelmében rendelték el a tilalmat több, Ukrajnából származó termékköre. A 25 mezőgazdasági termékköre vonatkozó importtilalom június 30-ig tart.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette, hogy kötelező akció lesz a boltokban, ami azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi egységeknek egyes termékeket kötelezően akciókkal kell majd értékesítenie, és a kijelölt termékek mindig változnak majd. Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába kell besorolni, és az elmúlt 30 nap átlagához képest 10%-kal kell majd leakciózni. Emellett az árazást is szigorúbban fogják ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy ennek keretében razziák is lesznek a boltokban. Az árfigyelő rendszer legkésőbb július 1-től lép majd életbe.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34