Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: ezt tervezi a kormány a magyar gazdasággal

Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: ezt tervezi a kormány a magyar gazdasággal

agrarszektor.hu
A csütörtök délelőtti Kormányinfón tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legfrissebb döntéseiről. Elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére 1%-ra szorítsa. Emellett kiemelte, a hosszú távú gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztés Magyarországon, amihez szükség van az energiára, ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón beszélt többek között arról, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt év végére 1%-ra szorítsa. A tavalyi évben 4,7% volt a GDP-növekedés, és Gulyás szerint idén nem irreális elvárás az 1,5%-os növekedési várakozás. Kiemelte, a hosszú távú gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztés Magyarországon, amihez szükség van az energiára, ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze. Ebben komoly szerepet játszik az atomenergia és a napenergia is. Hálózatfejlesztésre van szükség, és ha sikerül megállapodni az EU-val és jönnek a források, akkor ennek nagy része energetikai beruházásokra megy majd - közölte a miniszter. 

Amennyiben Oroszország nem szállítana kőolajat, akkor csak Horvátországon keresztül jöhetne olaj, ezért kulcsfontosságú ennek a hálózatnak a fejlesztése, ez Horvátországgal közösen történik meg - tájékoztatott. Gulyás emellett beszélt az iparfejlesztésről is, azon belül a zöldenergia-fejlesztésekről, és megemlítette a dunai finomító átállítását többféle kőolaj felhasználásra is.

A miniszter beszélt az élelmiszer-árstopról is. Elmondta, addig lehet fenntartani őket, amíg az ellátás-biztonság nem veszélyeztetett, alapjáraton viszont a kormány a határidő lejárta előtt, tehát április 30-a előtt fog dönteni az árstopról.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02