Újabb gabonahajók hagyták el az ukrán kikötőket

Újabb gabonahajók hagyták el az ukrán kikötőket

agrarszektor.hu
A MarineTraffic adatbázis szerint vasárnap három teherhajó hagyta el az ukrajnai fekete-tengeri kikötőket, miután rakodást végeztek. Ez a legutóbbi kihajózás azóta, hogy Kijev ideiglenes "humanitárius folyosót" hozott létre, miután Oroszország felmondta az ukrán export számára biztonságos áthaladást lehetővé tevő megállapodást - írja a Reuters.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes a múlt hónapban azt mondta, hogy három teherhajó tart az ukrán fekete-tengeri kikötők felé további élelmiszer- és acélexportra.

A MarineTraffic adatbázisa azt is kimutatta, hogy négy új ömlesztettáru-szállító hajó lépett be ukrán vizekre és tartott a fekete-tengeri kikötők felé. A rendszer az Olga, Ida, Forza Doria és New Legacy néven azonosította őket.

Kritikus útvonal

Miután tavaly megszállta Ukrajnát, Moszkva lezárta a világ egyik legnagyobb gabonaszállítójának fekete-tengeri kikötőit, amit Kijev és nyugati támogatói a globális élelmiszerellátást felhasználó zsarolási kísérletnek neveztek. Moszkva szerint ugyanakkor a kikötőket fegyverek bevitelére használhatják.

A kikötőket 2022 júliusában nyitották meg újra az ENSZ és Törökország által közvetített gabonamegállapodás keretében, amely lehetővé tette Oroszország számára, hogy a hajókat fegyverek után kutatva ellenőrizze. Moszkva egy évvel később kilépett az egyezségből, és újra bevezette a blokádot, mondván, hogy figyelmen kívül hagyták a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjára vonatkozó, jobb feltételekre vonatkozó követeléseit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?