Jó, ha nullára kijönnek idén a növénytermesztők

Jó, ha nullára kijönnek idén a növénytermesztők

A termelők többsége a kukoricát és a napraforgót illetően egyaránt jó termést vár, ám míg utóbbi esetében általános a bizakodás, addig a tengerit illetően komoly regionális eltérések vannak az eredményeket illetően. Az igazi probléma mégis az árakkal van: az alacsony árszintek mellett a legtöbb termelő a legtöbb termény esetében nem számíthat nyereségre, legfeljebb csak a dunántúli gazdáknak lesz pluszos az év – esetükben is csak a búzát és a kukoricát illetően. Nem csoda, ha ilyen helyzetben nem egyeznek az eladók és a felvásárlók árelképzelései. Az általános kivárás miatt lényegében áll a piac.

Ez kifejezetten jónak számít, ráadásul a vetésterülete is nagyobb, mint a korábbi években. Az országos átlag is jól alakulhat idén.

A mostani helyzet szerint hozzávetőleg 2,2 és 2,8 között alakulhat az országos átlaghozam, ami napraforgó esetében rekordközeli termést is jelenthet akár

– mondta el az Agrárszektornak Raskó György agrárközgazdász. Az árakkal kapcsolatban már nem ennyire bizakodó a szakember. A jelenlegi 140 ezer forint körüli tonnánkénti árat „katasztrofálisnak” nevezte.

Ha valahol három tonna terem egy hektáron, az nagyon jónak számít. Ilyen árak mellett ez 420 ezer forint bevételt jelent, ám az egy hektárra vetített kiadás is ennyi. Tehát hiába van rekordközeli termés, a napraforgón ilyen árak mellett sincs haszon.

A Dél-Alföldön nem örülnek

A napraforgóval ellentétben a kukorica vetésterülete kisebb, mint az előző szezonban, amely a tavalyi kemény aszállyal és a termelők ezt követő elbizonytalanodásával magyarázható.

A csapadék az idei évben bőséges volt, ám annak eloszlása korántsem volt egyenletes. A Dél-Alföldön az idei esztendőben is csapadékhiány alakult ki, amely meglátszik a kukoricaterméssel kapcsolatos várakozásokon is. Az ország más részein, különösen a Dunántúlon azonban szép termés ígérkezik.

A Dunántúlon lehet profit, máshol nem

Raskó György szerint ezért míg az Alföldön jelenleg 6-7 tonna várható egy hektáron, az országos átlag pedig 8 tonna körül alakulhat, a Dunántúlon, különösen annak nyugati részén akár 10 tonnás hektáronkénti átlagok is kialakulhatnak.

Itt lesz is nyereség a kukoricán, amely azért is fontos, mert hiába van mennyiségében jó termés több növényből is, a jelenlegi árak mellett legtöbb esetben nullára jönnek ki a termelők. A Dunántúli gazdák azonban a kukoricán és a búzán kereshetnek.

Sajnos a többi termény és más régiók esetében nem ez látszik. Az alföldi 6 tonnás kukoricával, az országos átlagban is jó napraforgóval, a repcével és más kalászosokkal sem volt jellemzően szerencséjük idén a termelőknek – annak ellenére, hogy a termés mennyisége nem mondható gyengének egyik esetben sem.

A kukoricát az Alföld esetében Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke is közepesen gyengének nevezte, ugyanakkor megjegyezte: a Dunántúlon jobb a helyzet. A napraforgót bíztatónak látja ő is, ám kiemelte: az árak nagyon alacsonyak.

A kukorica ára tonnánként 60-70 ezer között mozog, a napraforgó esetében 140 ezer forintról van szó. Eközben az exportpiac tulajdonképpen megállt

- tette hozzá.

Mindenki a másikra vár

Nem csoda, hogy a jelenlegi árak mellett nem szeretnék a termelők eladni a már betakarított kalászosokat, és nem igyekeznek lekötni a még földeken lévő kukoricát és napraforgót.

Egyértelműen kivárás jellemzi a piacot, a termelők és a felvásárlók árelképzelései nem egyeznek, nem nagyon találkozik a piacon az eladó és a vevő szándéka

– mondta el az Agrárszektornak Pótsa Zsófia. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára hozzátette: a piac jelenlegi állapota egyébként különösen a már learatott kalászosok esetében aggasztó.

Ezek esetében a piac július és augusztus táján kifejezetten gyenge volt. Jelenleg nagyon nagy az exportáru-alapunk, megközelíti a 3 millió tonnát. Ahhoz, hogy 3 millió tonnát ki lehessen vinni egy szezonban, ahhoz már júliusban dübörögnie kellett volna az exportnak, ez azonban elmaradt.

A takaréklángon pislákoló kereskedelem és a bőséges készletek miatt már korábban is felmerült, hogy ha a most betárolt készleteket nem sikerül időben értékesíteni, akkor az őszi betakarítású kukorica és napraforgó elhelyezése nehézkes lehet. Míg Raskó György szerint ezen a téren országos probléma nincs, legfeljebb néhány kereskedőt érint a kérdés, nem pedig a gazdákat, addig Pótsa Zsófia szerint az eddig is felvetődött aggodalmak mostanra reálissá váltak.

Most úgy tűnik, biztosan lesznek olyan régiók, olyan területek, ahol a raktározás akár problémát fog jelenteni

– tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01