Mostanáig csak sodródott az eseményekkel a magyar mezőgazdaság

Mostanáig csak sodródott az eseményekkel a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A magyar mezőgazdaság a támogatási rendszer sajátosságai, a gépesítés és a sokáig kitartó olcsó források miatt főként alapanyag-előállító és -exportáló üzemmódra rendezkedett be az elmúlt évtizedekben. Ezt a hosszú ideig jól működő felállást azonban megkérdőjelezheti Ukrajna jelenléte az európai piacokon, ami miatt Magyarország máris pozíciókat vesztett, és amivel hosszútávon számolni kell.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Különös, de semmiképpen sem kellemes időszakot él át manapság a hazai agrofood-szektor. Ebben egyszerre játszanak szerepet geopolitikai, piaci, kereskedelmi és pénzügyi tényezők. Miközben a magas kamatszintek mellett visszaestek a beruházások, ugyanilyen okból egyelőre kérdéses a vidékfejlesztési források önrészének biztosítása is.

Olyan kihívások jelentkeznek az ágazatban, amelyek korábban nem, vagy legalábbis messze nem jelentettek olyan erős gondot, mint manapság. A továbbra is kiugróan magas élelmiszerinfláció, az - egyelőre takarékra tett, de meg nem oldott - ukrán import, a piacot torzító árstopok és kötelező akciók komoly felfordulást okoznak az ágazatban, és egyelőre nem látszik megnyugtató megoldás ezekre a kérdésekre.

Ráadásul, bár a májusi eső sokat segített a mezőgazdaság egészének, egyelőre nem látszik, hogy mindezt a közmondásos aranyra is tudnák váltani a termelők, hiszen a terményárak rég nem látott szintre zuhantak. Mindezekről az ellentmondásokról beszéltek az Alapvetésben, a Portfolio agrár- és élelmiszeripari podcastjében, Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?