Fillérekért veszik itt a szamócát a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt a szamócát a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
A napokban indult be teljes gőzzel a szamóca szezonja Magyarországon, azonban nem kell mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" szamócás található, ahol a bolti ár alatt, azaz nagyjából kilogrammonként 800-1800 forintos áron kínálják a garantáltan friss magyar szamócát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a szamóca termőterülete jelentős növekedést mutatott az utóbbi években: míg a területalapú támogatási kérelmek alapján 2020-ban és 2021-ben megközelítőleg 550 hektáron foglalkoztak ezzel a gyümölccsel, ez 2022-re 635 hektárra nőtt. Ez azonban ennél jóval több lehet, hiszen a kistermelőket is beleszámolva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 840, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB) pedig 850-950 hektárra teszi azt a területet, amelyen ezt a gyümölcsöt termesztik. Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója ugyanakkor azt is elmondta, hogy a a szamócánál a termesztésben körülbelül 5 éves ciklusok figyelhetőek meg, egy-egy ilyen cikluson belül a területek először növekedni kezdenek, majd amikor túl sok termelő lesz a piacon, vagy beüt egy-két rosszabb év, a terület csökkenni kezd, de aztán a folyamat megismétli magát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a magyar boltokban gyakorlatilag már április elejétől, közepétől meg lehet találni az import szamócát, a magyar hidegfóliás termesztésű gyümölcsök jellemzően április végén jelennek meg a piacokon, május vége felé pedig berobban a magyar szabadföldi szamóca is, bár ekkorra - jó esetben - már alig van import a piacokon. Ez természetesen az árakon is meglátszik: amikor megjelennek az első magyar tételek, azok ára már jóval közelebb van az importéhoz, május végére pedig lényegében eltűnik a külföldi szamóca a piacokról. Kelemen Péter kérdésünkre azt is elmondta, hogy a hazai termesztésű szamóca árát illetően elmondta, hogy a nagybani árak április elején még általában 4000 Ft/kg körül vannak az első tételeknél (fűtött termesztés), majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődnek.

Drága még a szamóca, a magyarnál a görög is olcsóbb

A 2022-es szinthez képest átlagosan 20%-kal magasabbak a termelői árak. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai szamóca termelői ára a 15-20. hetek átlagában 7%-kal emelkedett (2618 Ft/kg) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. A hazai eper az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, ugyanakkor a szezonhoz közeledve - az előző évek trendjeinek megfelelően - a 20. héten már csak 1800 Ft/kg volt a gyümölcs, 20%-kal drágább, mint az előző év azonos időszakában, ugyanakkor 20%-kal olcsóbb, mint egy héttel korábban, amint arról a HelloVidék is beszámolt. Ennél is nagyobb mértékben drágult a görög import, ám ez még mindig olcsóbb, mint a hazai termés: a 20. héten a Görögországból importált eper leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon 1600 Ft/kg volt, ez 60%-kal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18%-kal drágább, mint egy héttel korábban.

Van már megoldás is

Azt már április közepén látni lehetett, hogy az idei szamócaszezon más lesz, mint a korábbiak. A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődött el a hazai szamócaszezon. Ráadásul 2023-ban a szokásosnál valamivel kevesebb importáru érkezett, mivel Spanyolországban aszályos időjárás volt - ami már majdnem egy éve tart -, Lengyelországban és Görögországban pedig sokáig túl hideg volt.

Magyarországon április elején jelentősebb hajnali fagyok voltak mérhetők országszerte, így a súlyos kajszi elfagyások mellett, helyenként a szamócaföldek sem úszták meg a fagykárt, mely egyes „Szedd magad!” földek kényszerbezárásából is látható - írta meg a FruitVeB. A jó hír viszont, hogy jelentős szamóca kiesésre nem kell számítani, az elmúlt két hét napos időjárásának köszönhetően, kezd beindulni a szabadföldi szezon is. Május 4. hétvégéjén egyre több helyen jelentek meg így a „Szedd magad!” akciók, június elejétől pedig már az ország minden pontján fogják várni a pirosló fürtök a szüretelni vágyókat. Mostanra azonban teljes mértékben beköszöntött a magyar szamóca szezonja. Amíg a nagyobb boltokban még mindig 3000 forint feletti áron kapható a szamóca kilója, a piacokon már 1700-1900 forintos árakba is bele lehet futni. Aki azonban ennél is jobb ajánlatra vágyik, annak érdemes végignéznie a "Szedd magad!" gyümölcsösök listáját, ahol 800-1800 forintért is megszerezhető a közkedvelt piros gyümölcs kilója. Ha azonban a termelő által szedett és válogatott szamócát vásárolna valaki, akkor fel kell készülnie arra, hogy annak az ára bizony borsosabb lesz! Nagyon fontos azonban, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódjon az ember, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, és hogy mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez. Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre, illetve indulás előtt ellenőrizni az adott termelő közösségi oldalán, vagy honlapján, hogy nyitva van-e még aznap, vagyis megéri-e egyáltalán elindulni. Ebben óriási segítséget jelenthet a Gyümölcsvadász és a szeddlemagad.hu oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet böngészni. A szamóca esetében az alábbi akciók várnak az élelmes magyarokra:

Pest vármegye és Budapest környéke:

Bács-Kiskun vármegye:

Békés vármegye:

Fejér vármegye:

Győr-Moson-Sopron vármegye:

Hajdú-Bihar vármegye:

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye:

Komárom-Esztergom vármegye:

Somogy vármegye:

Vas vármegye:

Zala vármegye:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?