Durva, mi épül Hollandiában: ilyen ültetvény még soha nem volt Európában

Durva, mi épül Hollandiában: ilyen ültetvény még soha nem volt Európában

agrarszektor.hu
A GroenLeven megkezdte Európa legnagyobb, bogyós gyümölcsös PV projektjének építését, melynek végén 24206 napelem alatt fognak málnát termeszteni. A napelemek mintegy 2810 háztartás számára elegendő energiát termelnek majd. A GroenLeven agri-PV-projektje Hollandia Észak-Brabant tartományában, Meierijstad településen valósul meg. Főleg málnát, de szedret, ribizlit és spárgát is termesztenek majd az üzemben. A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított Hollandiában, ezek együttesen közel 15 megawattot tesznek ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa legnagyobb agrár-PV projektjének megépítését egy kísérleti projekt előzte meg. Maarten van Hoof málna- és szederültetvényeinek egy része fölé már 2020-ban napelemeket telepítettek. A sikeres eredmények után van Hoof úgy döntött, hogy a teljes málnatermését napelemekkel szereli fel - írja a FruitVeB.

Általában fóliát helyezünk a gyümölcsök fölé, hogy megvédjük őket a zord időjárási viszonyoktól. A málna nem bírja a sok csapadékot, gyorsan megpenészedik. Emellett a panelek strapabíróbbak is a fóliánál, nagy szélben sem csapkodnak, ráadásul munkaerő-takarékosak is, mivel a fóliát gyakran kell cserélni. Ez egy olyan befektetés, amely jövőbiztossá teszi a vállalkozásomat

- magyarázza Maarten van Hoof. 

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított, többek között málna, egyéb bogyós gyümölcsök és szamóca fölött. Bram Wasser, a GroenLeven agri-PV projektvezetője szerint:

Az agri-PV számos előnnyel jár, de minden egyes gyümölcsfajta más-más agri-PV felhasználást igényel. Ezért a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézettel (WUR) közösen vizsgáltuk azt, hogy melyik ismert holland gyümölcsfajnál melyik agri-PV a legmegfelelőbb alkalmazás. Kutatásaink többek között a panelek fényáteresztését (PAR), a panelek alatti klímát, a hőmérsékletet, a növényvédőszer-csökkentést, a gyümölcstermést és a Brix-értéket vizsgálták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?