Örülhetnek most a magyar gazdák: de azért nem árt résen lenni a földeken

Örülhetnek most a magyar gazdák: de azért nem árt résen lenni a földeken

MTI
A záporokkal tarkított kora nyárias idő nemcsak a növények fejlődéséhez teremt kedvező körülményeket, de a gyomok és kórokozók is elszaporodásához is. Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben melegebbre és szárazabbra fordult időjárásunk, ami a legtöbb helyen már kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többfelé 20-60 milliméterrel is meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, de az átlagnál kevesebb esett a Felső-Tisza vidékén és Szolnok térségében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen sokat szikkadt az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken azonban foltokban áll a víz a földeken. A hőmérséklet a csapadékos idő elmúltával hirtelen emelkedett, péntektől már 20, majd szombattól 25 Celsius-fok fölött alakultak a maximum értékek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. Az őszi vetések jó állapotban vannak, országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a fejlődéshez a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, ugyanakkor a sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó számára a lehullott csapadék aranyat ért, gyorsan fejlődnek a kis növények, de a meleg hatására erős gyomosodás is kezdődött.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legfrissebb, május elejére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke országszerte magasabb a sokéves átlagnál, kivéve a középhegységek erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt még mindig lemaradásban van a vegetáció. A folytatásban nagyrészt napos, kora nyári időre van kilátás, helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A legtöbb helyen tovább szárad a talajok felszín közeli része, ez alól a délkeleti országrész lehet kivétel. A hőmérséklet nem változik számottevően, hajnalonként többnyire 10 és 15 fok közé hűl a levegő, napközben pedig 23-28 fok valószínű, és igen erős lesz az UV-sugárzás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?