Itt az EU kijelentése: ezért nem tárgyal a Bizottság a gazdák megsegítéséről

Itt az EU kijelentése: ezért nem tárgyal a Bizottság a gazdák megsegítéséről

agrarszektor.hu
A brüsszeli tüntetésen a régiós társaikhoz hasonlóan a magyar gazdák is több segítséget kértek az EU-tól. Az Európai Bizottság szerint azonban tárgyalások megindulásának épp az a legfőbb akadálya, hogy Magyarország még nem oldotta fel az ukrán termékekre kivetett korlátozásokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több, mint száz gazda tüntetett Brüsszel belvárosában azért, hogy az Európai Bizottság nyújtson hatékony és hosszútávú segítséget a kelet-európai termelőknek az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek miatt kialakult piaci feszültségben. Magyarországról egy 28 fős delegáció érkezett, mellettük lengyel, szlovák, cseh, román és bolgár termelők vettek részt a demonstráción - írta meg az Euronews. Az Európai Unió tavaly döntött úgy, hogy engedélyezi az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát, hogy így támogassák az orosz invázió ellen védekező országot. Azonban az olcsó ukrán import több közép-európai országban leverte az árakat, a raktárak pedig megteltek ukrán búzával és kukoricával. 

Április végén az EU megállapodott öt uniós országgal abban, hogy az ő területükön csak áthaladhat az ukrán gabona, ott eladni, vagy raktározni nem lehet azt. Ez az átmeneti intézkedés június 5-ig van érvényben. Az EU 100 millió eurós pénzügyi támogatást is jóváhagyott a gazdák kárpótlására. Ennek feltételéül azt szabta a Bizottság, hogy azon tagállamok, amelyek importtilalommal korlátozták az ukrán termékek behozatalát, vonják vissza ezeket a lépéseket.

Miriam Garcia Ferrer, a Bizottság szóvivője a testület napi sajtótájékoztatóján elmondta,

az érintett tagállamok mindegyike visszavonta már az importkorlátozásokat, egyedül Magyarország nem. És a gazdákat érintő további segítségről való tárgyalásnak a Bizottság részéről az a feltétele, hogy az alkuban résztvevő tagállamok teljesítsék a korábbi vállalásaikat. Jelenleg arra várunk, hogy felfüggesszenek egy korábban bevezetett egyoldalú nemzeti intézkedést, mielőtt rátérnénk a következő lépésekre.

A tüntetők szerint nem tisztességes a verseny az ukrán termelőkkel

A tüntetők egyébként Brüsszelben azt követelték, hogy az EU garantálja a gabona külföldre szállítását, az érintett termékek körét terjesszék ki a tojásra, a mézre, a zöldségekre, a gyümölcsökre és a csirkehúsra is. És komolyabb minőség-ellenőrzést szeretnének, mert szerintük az ukránok jelentős versenyelőnyben vannak, hiszen az EU környezetvédelmi és növényvédő szerekre vonatkozó előírásai rájuk nem vonatkoznak. 

Nem azonos feltételek között termel egy ukrán termelő, és nem azonos feltételek között termel egy európai uniós termelő. Nincsenek náluk olyan mértékű zöld előírások, mint amelyek az unióban kötelezőek. És olyan vegyszereket használhatnak, amelyeket nálunk már régóta tilos

- mondta Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. 

A tüntetők találkoztak az EU agrárbiztosával, Janusz Wojciechowskival is, akinek átadták követeléseiket. Korábban a lengyel uniós biztos is azt kérte, hogy a tagállamok vonják vissza az ukrán termékeket érintő egyoldalú importkorlátozásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?