Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.24. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.24. szerda

agrarszektor.hu
Tovább szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen naposra fordul az idő, de közben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.05.24.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.05.24.) napon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.05.24.) napon.

2023.05.24. szerda: Tovább szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen naposra fordul az idő, de közben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Zápor, zivatar több helyen, legkisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon alakulhat ki. Az északnyugati, északi szél nagyobb területen megélénkül, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Késő estére 15 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A következő napon várható időjárás

2023.05.25 csütörtök: Változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Nagyobb eséllyel hazánk keleti kétharmadán. Az északi szél csak zivatar környékén erősödhet meg. A délutáni órákban 24, 28 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Friss híreink:

Nincs elég magyar szamóca: ömlik az import gyümölcs az országba

Bár közel lehetetlen pontos adatot szerezni arról, hogy Magyarországon mekkora területen foglalkoznak szamócával, a statisztikák azt mutatják, hogy a közkedvelt nyár eleji gyümölcs termőterülete növekvőben van. Ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis a szakemberek szerint a szamóca termesztésére az 5 éves ciklusok jellemzőek, amelyek során előbb növekedni szokott a termőterület, majd pedig csökkenni. Sajnálatos tény azonban, hogy a magyar szamócatermés a hazai igényeknek valamivel több mint a felét elégíti ki, a többit importból kell kipótolni. De honnan is érkezik ez a külföldi gyümölcs? Miért nem foglalkoznak többen a szamócával, látva, hogy ekkora igény lenne rá? Milyen kilátásai vannak a hazai termelőknek? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB).

Ha gyorsan érkeznek, életmentők lehetnek az agrártámogatások

Jelentős változásokat hozott az agrártámogatási szabályozásban az Európai Unió idén hatályba lépett új Közös Agrárpolitikája (KAP), és ez a gazdálkodóknak járó támogatások banki előfinanszírozására is kihat - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Hollósi Dávid, a május elején létrejött MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója és Molnár Tamás, a pénzintézet Faktoring és Üzletfinanszírozási Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Az agrárhitelezésben piacvezető pozíciót betöltő MBH Bank az agrártámogatások előfinanszírozására május közepén új faktoring konstrukciót léptetett életbe, amellyel a termelők pénzhez jutását kívánja egyszerűsíteni és gyorsítani.

Meglepő dolog derült ki a magyar sárgarépáról: ezt sokan nem gondolták volna

Noha az elmúlt másfél évtizedben körülbelül 10-15 százalékkal csökkent a sárgarépa termőterülete Magyarországon, a termelés színvonalának emelése, a legkorszerűbb technológiák és az öntözéses termesztés alkalmazása kompenzálta ezt. A magyar sárgarépa-termesztés európai szintű, a közkedvelt gyökérzöldség pedig stabilan az öt legkedveltebb zöldségféle közé tartozik, mind hazánkban, mind pedig Európában. De milyen kilátásai vannak a magyar termelőknek? Hogyan hatottak rájuk az elmúlt évben tapasztalt nehézségek? Mire számíthatnak a fogyasztók idén? Az Agrárszektor erről kérdezte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökét.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nem verik nagy dobra az óriási rizikót: milliókat bukhat, aki ebbe tette a pénzét 2023-ban

Hiába a válság, a recesszió, az emberek nem fordultak el az olcsóbb karórák irányába, sőt: manapság az a jellemzőbb, hogy méginkább a drágább, minőségibb modelleket keresik a vásárlók - tudtuk meg szakértőktől. A CashTag eheti adásában azt jártuk körbe, mennyire jó befektetés manapság egy-egy óra. Lakatos Zsolt, a Beszéljünk órákról nevű TikTok-csatorna szakembere kifejtette, hogy türelemmel, kapcsolatokkal és szerencsével akár nagyot is lehet szakítani egy-egy limitált darabszámű modellen, de ehhez komoly szakértelem is kell.

Nesze neked ársapka, kilőtt ennek a magyar húsnak az ára: betehet az olcsó ukrán import?

A Föld lakosságának élelmezésében kiemelt szerepet játszik a baromfihús. Ezen termékek felhasználása, annak szükségessége vitathatatlan, hiszen a baromfihús és a tojás a legnagyobb mennyiségben előállított állati eredetű terméknek számít jelenleg, napjainkban pedig az emberiség legjelentősebb fehérjeforrása. De hogyan alakultak az árak az utóbbi időben, és mire számíthatunk még?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?