Komoly kijelentést tett Nagy István az ukrán gabonáról: ez sokakat érinthet

Komoly kijelentést tett Nagy István az ukrán gabonáról: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
Újra bebizonyosodott, hogy a magyar gazdák mindig számíthatnak a nemzeti kormányra. Fenntartjuk az ukrán gabonaimport tilalmát. A nemzeti korlátozások helyébe azonban most az uniós forgalomba hozatali tilalom lép. Ez Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia közös fellépésének eredménye, ami meghátrálásra kényszerítette Brüsszelt, jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tárcavezető elmondta, az április végi uniós szintű megállapodásnak megfelelően hazánk visszavonja az Ukrajnából származó, számos mezőgazdasági termékre vonatkozó átmeneti nemzeti importtilalmat, és ezzel érvényesül a négy terményre - búza, kukorica, napraforgómag és repcemag - bevezetett uniós forgalomba hozatali tilalom hazánkban. A behozatali tilalom folyamatosságának fenntartása érdekében ugyanakkor a 2023. május 2-a előtt aláírt szerződésekben szereplő mezőgazdasági termékek esetében fennmarad a nemzeti importtilalmi szabályozás. Ugyanis az öt tagállam és Brüsszel egyezségében nem szerepelt az az uniós jogszabályban előzmények nélkül megjelenő kitétel, hogy az uniós forgalomba hozatali tilalom nem vonatkozik a 2023. május 2-a előtt aláírt szerződésekre, tette hozzá - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

A miniszter emlékeztetett, április végén uniós szintű megállapodás született az ukrán gabonaimport ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia a rendkívüli gabonapiaci helyzet miatti közös fellépésének eredményeképpen Brüsszel meghátrált. 2023. május 2-án az Európai Bizottság kihirdette azon végrehajtási rendeletét, amely szerint Ukrajnából származó búza, kukorica, napraforgómag és repcemag nem bocsátható forgalomba ezekben az országokban. A tárcavezető rámutatott, hogy a búza, a kukorica, a napraforgómag és a repcemag esetében a tranzit szállítmányok továbbra is engedélyezettek, a behozatal napjától számított tizenötödik nap végéig hagyhatják el ezek a szállítmányok Magyarország területét, kilépésüket az illetékes hatóságok folyamatosan ellenőrzik.

A más országokból behozni szándékozott  gabona- és olajosnövények esetében kötelező marad az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe való bejelentés is, húzta alá. Hazánk fontos célnak tekinti az öt közép-kelet-európai tagállam további közös, összehangolt fellépését, hangsúlyozta Nagy István, és kiemelte: a magyar kormány számára a magyar gazdák védelme elsődleges, csak olyan intézkedésekre nyitott, amely garantálja az ő érdekeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03