Döntött a kormány a vízdíjakról: ez rengeteg magyar gazdát érint

Döntött a kormány a vízdíjakról: ez rengeteg magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
A kormány idén magára vállalta a vízszolgáltatási díj megfizetését, ezzel rendkívül nagy segítséget nyújtva a a magyar gazdáknak. Az energiaköltségek emelkedése miatt ugyanis az ország azon részein, ahol a gravitáció helyett szivattyúkkal tudják csak átemelni az öntözéshez szükséges vizet a szolgáltatók, a múlt évi szinthez képest tízszeres vízdíjat kellett volna fizetnie a gazdáknak. Az ingyenessé tett öntözővíz ráadásul a versenyfeltételeket is kiegyenlíti az ország különböző pontjain tevékenykedő termelők között.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén jelentősnek mondható összeget takaríthatnak meg a magyar gazdálkodók azzal, hogy a kormány ingyenesen biztosítja számukra a vizet öntözéshez. Erről a múlt heti Kormányinfón számolt be Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elmondta, hogy a kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért döntöttek arról, hogy idén ingyenessé teszik a mezőgazdasági öntözést - olvasható a Világgazdaság oldalán.

A vonatkozó kormánydöntésről szóló rendelet megjelenése egyelőre még várat magára, azt azonban már most tudni lehet, hogy nagy segítségére lehet a hazai gazdatársadalomnak. Az ágazati szakemberek szerint az ingyenes öntözés lehetőségének megteremtése rendkívül fontos lépés volt, hiszen a termelők költségei minden szinten megemelkedtek. A szóban forgó kedvezménnyel kapcsolatban ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a felszíni vizek felhasználására vonatkozik, vagyis csak azokat a termelőket érinti, akik nem fúrt kutakból, hanem valamely folyóból vagy csatornából kapják az öntözéshez szükséges vizet.

Nagy könnyebbséget jelent a kertészeteknek is az intézkedés

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségtermesztési alosztályának vezetője szerint az öntözővíz költségének egy része maga a vízdíj, hiszen az öntözéshez szükséges víz kijuttatásához energiára van szükség. A gazdák ezt jellemzően villamos energiával, vagy gázolajjal oldják meg. Ennek a költsége megmarad ugyan, de ha a vízért nem kell fizetni, az már könnyebbséget jelent a gazdáknak, hiszen az elmúlt időszakban számos termeléshez kapcsolódó kiadásuk nagyot nőtt. A hazai kertészeti területek 70-75%-a öntözhető, a nagyobb területen gazdálkodó, illetve a folyóparthoz, csatornához közel eső parcellákon termelők főként felszíni vízből öntöznek, míg a kisebb termelők általában fúrt kutakat használnak. 

A szakember szerint - bár a rendelet egyelőre még nem ismert - a gazdák piaci előnyét javíthatja az ingyenes öntözővíz, ráadásul a versenyt is kiegyenlítettebbé teszi az ország egyes pontjain gazdálkodók között. A víznek ugyanis nincs egységes ára hazánkban, az egyes vízszolgáltatók díjszabása ráadásul attól is függ, hogy milyen módon tudják eljuttatni a parcellákra a vizet. A szerencsésebb gazdálkodók jóval kevesebbet fizetnek egy köbméter vízért, mint azok, akikhez hosszabb úton, több átemeléssel tudja eljuttatni a vizet a szolgáltató. Ledó Ferenc úgy látja, ha a rendelet erre is vonatkozik majd, az nagy segítség lesz a termelőknek.

A döntés nélkül tízszeresére is nőhetett volna idén a vízdíj

Maximálisan támogatja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is az intézkedést, hiszen nagy terhet vesz le a gazdálkodók válláról egy olyan időszakban, amikor a gabonapiaci krízis miatt nehéz helyzetben vannak. Ahogy Cseh Tibor, a Magosz főtitkára jelezte: ha nem lépett volna a kormány, az energiaköltségek emelkedése miatt az idén olyan mértékben nőtt volna meg a vízszolgáltatási díj az ország egyes részein, amelyet nem lehetett volna kigazdálkodni. 

A szakember példaként Békés és Csongrád vármegyét említette, ahol szivattyús átemeléssel tudja a szolgáltató biztosítani a parcellák öntözéséhez szükséges vizet. Ezekben a régiókban a múlt évi díj tízszeresét kellett volna fizetniük a gazdálkodóknak. Ráadásul épp ezek azok a megyék, ahol tavaly a legnagyobb kárt okozta az aszály - tette hozzá Cseh Tibor.

A Magosz főtitkára egy korábban megjelent írásában kifejtette, hogy az öntözővíz kapcsán fizetendő összeg két tételből tevődik össze: a vízszolgáltatási díjból és a vízkészletjárulékból. Ez utóbbi kapcsán a kormány már korábban jelentős kedvezményeket épített be a rendszerbe, így ezt az összeget csak azoknak a gazdáknak kell kifizetniük, akik évente 400 ezer köbméternél több vizet használnak fel öntözésre. Mivel azonban a legtöbben takarékosan bánnak a felszíni vizekkel, ezért általában nem is lépik túl ezt a határértéket, így fizetési kötelezettségük sem keletkezik. A vízszolgáltatási díjat a mezőgazdasági vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területek öntözésére, illetve a halastavak feltöltésére használt felszíni víz után kell kifizetni. Az állam a vízszolgáltatási alapdíj 50%-át eddig is átvállalta a termelőktől, az idén azonban sem alapdíjat, sem a változó vízdíjat nem kell kifizetniük a termelőknek.

Hasonló lépésben reménykednek a magyar haltermelők is

Noha arról még nem esett szó, hogy az öntözés mellett a haltermeléshez szükséges víz is ingyenessé válik-e, az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek a háttérben. Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szövetség (Mahal) ügyvezető igazgatója szerint már az is nagy előrelépésnek számít, ha az idén nem változik a tarifa, a rendkívüli mértékben dráguló input anyagok ugyanis így is megterhelik a haltermelők költségvetését. A szakember elmondta, hogy a Mahalnak nem titkolt törekvése, hogy a kormányrendeletbe a halászati vízhasználat is bekerüljön. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?